Hem » Din hud » Karin har lärt sig att leva med sitt atopiska eksem 
Din hud

Karin har lärt sig att leva med sitt atopiska eksem 

Front,View,Of,Senior,Woman,Hiker,Walking,Outdoors,In,Nature
Front,View,Of,Senior,Woman,Hiker,Walking,Outdoors,In,Nature
Foto: Shutterstock

För Karin Esaiasson har atopiskt eksem varit en sjukdom som funnits med hela livet. Redan som bebis fick hon sina första böjveckseksem som aldrig försvann. I stället utvecklades de till atopiskt eksem, en inflammatorisk hudsjukdom som många svenskar diagnostiserats med. Först som senior fick hon tillgång till ett behandlingsalternativ som verkligen gör skillnad för livskvaliteten.

–Eftersom jag fick sjukdomen redan som spädbarn och atopiskt eksem är en kronisk sjukdom så har mina atopiska eksem varit en naturlig del av livet så länge jag kan minnas. Eftersom det här är en hudsjukdom som går i skov så har jag upplevt en del lindrigare perioder, bland annat i tonåren och i slutet av trettioårsåldern. Annars har jag fått vänja mig vid att anpassa min tillvaro efter sjukdomen, säger Karin Esaiasson, som idag är 69 år.

Karin Esaiasson. Foto: Privat.

Karin Esaiasson

Foto: Privat

Så fick Karin anpassa sin vardag  

När hon var barn fanns det inte så många effektiva behandlingsalternativ att tillgå för personer med atopiskt eksem. Karin minns att hon blev insmord med en salva som innehöll tjära och att hon fick bada fötterna i mörklila kaliumpermanganat när eksem kliade som värst.   

–Jag har länge haft stora problem med atopiskt eksem på händerna och fötterna. När jag kom hem från skolan ibland fick jag bada fötterna i kaliumpermanganat utan att ta av strumporna först. Att ta av strumporna gjorde ju så ont eftersom sockarna fastnade i såren i mitt vätskande eksem. Vintertid fick jag ofta i stora sprickor i händer och fötter. Det hände också att jag tappade naglar, säger hon.  

Medlemskap i Atopikerna var en ögonöppnare  

–När jag gick med i patientföreningen Atopikerna blev det verkligen en vändning för mig. Innan jag gick med hade jag bara träffat en vuxen person med atopiskt eksem. Nu befann jag mig plötsligt i ett sammanhang där massor av människor delade mina erfarenheter och visste precis hur det kan vara att leva med atopiskt eksem. Det kändes jättebra att veta att jag inte är ensam om mina besvär, säger Karin Esaiasson.  

För henne innebar medlemskapet i Atopikerna också att hon lärde sig mer om sin sjukdom, vilket i sin tur gav en större förståelse för hennes individuella triggers.  

Jag kan verkligen rekommendera andra med atopiskt eksem att bli medlem i en patientförening.

Karin Esaiasson

– Det ger så mycket tillbaka att dels kunna utbyta erfarenheter med andra personer som delar dina erfarenheter, dels att lära sig mer om atopiskt eksem och vilken medicinsk hjälp det finns att få, säger Karin Esaiasson.  

Mjukgörare och biologiskt läkemedel blev vändningen  

För två år sedan kom Karin Esaiasson till en läkare som informerade henne om vikten av att regelbundet använda mjukgörare, inte minst i förebyggande syfte. Sedan dess använder hon mjukgörande kräm två gånger om dagen. Den allra viktigaste milstolpen, behandlingen som verkligen fick saker och ting att vända, var dock det biologiska läkemedel som Karin Esaiasson ordinerades via en hudläkare.  

–När jag för ett drygt år sedan började ta det biologiska läkemedlet märkte jag direkt en stor skillnad. Mina eksem blev lindrigare och läkte sakta men säkert. Det var verkligen skönt att efter alla dessa år slippa klåda. Den här behandlingen har verkligen stärkt min livskvalitet, det är som natt och dag.

Mitt råd till andra personer med atopiskt eksem är att våga stå upp för sin sak och kräva att få remiss till en hudläkare som kan betrakta din sjukdom utifrån ett helhetsperspektiv och även kan ge dig tillgång till de senaste behandlingsalternativen om det behövs utifrån ett medicinskt perspektiv.

Karin Esaiasson
Nästa artikel