Drygt 300 000 svenskar har den kroniska folksjukdomen Psoriasis. Det betraktas ofta som en hudsjukdom, men psoriasis är en inflammatorisk systemsjukdom. Psoriasis kan även orsaka ledsjukdomen psoriasisartrit vilket ofta innebär en förhöjd risk för hjärt-kärlproblematik. Forskningen har dock gjort stora framsteg, vilket gett nytt hopp till tusentals patienter.
Psoriasis blir ofta utlöst av en infektion, exempelvis en streptokockinfektion. Sjukdomen, som även har en stark ärftlig komponent, kan även utlösas av stark stress, exempelvis en livsomvälvande händelse.
Det är viktigt att även individer som exempelvis har en psoriasisliknande fläck på knäet eller armbågen uppsöker vård och får diagnos.
Charlotta Enerbäck
Även patienter med en mildare form av psoriasis löper en ökad risk för ledbesvär. Vid svårare sjukdom löper man också en ökad risk för hjärtkärlsjukdom, säger Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin samt forskningsledare på Ingrid Asp Psoriasis Research Center vid Linköpings universitet.
Det bedrivs för närvarande mycket forskning på psoriasis. De senaste tjugo åren har forskningen till stor del fokuserat på att utveckla effektiva biologiska behandlingar för de drygt 30 procent som har svår psoriasis. På senare år har flera läkemedel kommit med fokus på att förbättra hälsan för dessa patienter. För individer med mild eller medelsvår psoriasis, vilket motsvarar 70 procent av alla psoriasispatienter, har läkemedelsutvecklingen däremot inte gått lika snabbt.
Mer forskning för patienter med mild psoriasis
–Nu har vi börjat se ett ökat fokus på att utveckla fler krämer även för individer med mild till medelsvår psoriasis, vilket är mycket positivt. För denna patientgrupp är främst småmolekylära läkemedel aktuellt, säger Charlotta Enerbäck.
Charlotta Enerbäck
Professor i dermatologi & forskningsledare
Foto: Linköpings universitet
Ytterligare en forskningsinriktning som hon hoppas se mer av i framtiden berör det sedan tidigare verifierade sambandet mellan psoriasis och hjärt-kärlsjukdomar. Här behövs mer kunskap, bland annat om vilka psoriasispatienter som löper störst risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och vilka faktorer som driver systeminflammationen i kroppen.
Mjukgörare har förebyggande effekt
Patienter med svår psoriasis tas i allmänhet emot på universitetssjukhusens hudmottagningar, medan andra blir behandlade av hudläkare på privata mottagningar. Tillgången till hudläkare varierar avsevärt i olika delar av landet. För boende i delar av Norrland kan det exempelvis vara lång resväg till närmaste hudläkaremottagning.
–Jag rekommenderar att man rådfrågar Psoriasisförbundet, som bland annat kan hänvisa till till närmaste hudklinik. Det är även viktigt att hålla huden smidig med regelbunden användning av mjukgörande kräm. Lokalbehandling med mjukgörande kräm har en skyddande och förebyggande effekt på huden, säger Charlotta Enerbäck.