För individer med en autoimmun sjukdom, exempelvis psoriasis, är risken att utveckla en eller flera andra autoimmuna sjukdomar relativt hög. Mari Törnkvist har psoriasis men har även diagnostiserats med ytterligare två autoimmuna sjukdomar: ulcerös kolit och blefarit, kronisk ögoninflammation.
–Min sjukdomsresa började 2014. Jag fick problem med magen och blödningar från tarmen. Samma år fick jag diagnosen ulcerös kolit, en inflammatorisk sjukdom som orsakar inflammationer och sår i tjock- och ändtarmen. Samtidigt hade jag problem med eksem på händerna, svamp på fötterna och tånaglar som ramlade av. Läkarna trodde först att det rörde sig om kontakteksem, men 2015 fick jag diagnosen psoriasis, säger Mari Törnkvist.
Mari Törnkvist
Foto: Privat
Hon hade först en läkarkontakt på ett sjukhus men kände sig inte nöjd eftersom hon fick möta nya läkare vid varje besök. Efter att ha begärt att i stället få behandling via ett annat sjukhus vände situationen.
Sedan 2016 har jag behandlats av samma team av läkare och sjuksköterskor, vilket känns jättebra. Min läkare har sagt att de är beredda att lyfta på varenda sten för att hitta rätt behandlingsform för mig.
Mari Törnkvist
– För personer med autoimmuna sjukdomar är det viktigt att hitta en bra läkarkontakt eftersom såväl symtomen som faktorerna som kan framkalla ett skov varierar från individ till individ, säger hon.
Tvingas tacka nej till mycket
2020 fick Mari ytterligare en autoimmun sjukdom, blefarit, en typ av ögonlocksinflammation som ofta är kronisk och går i skov.
Genom åren har Mari provat många olika typer av behandlingar för sin psoriasis, från kortisonsalvor till ljusterapi. För ett drygt år sedan fick hon prova en ny typ av behandling som bidrar till att hålla sjukdomssymtomen i schack och bidrar till en förhöjd livskvalitet.
–Rent fysiskt mår jag jättebra av de biologiska läkemedlen, men den här typen av sjukdomar gör avtryck även på den psykiska hälsan. Jag levde tidigare ett väldigt socialt liv, men sedan jag blev sjuk har jag tvingats tacka nej till väldigt mycket. Jag kan inte heller åka till simhallen med mina barn, säger hon.
Maris tillvaro har förändrats drastiskt sedan hon diagnostiserades med sina tre autoimmuna sjukdomar. Samtidigt strävar hon alltid efter att tänka positivt, inte fokusera alltför mycket på sjukdomsbesvären och att i stället uppskatta det hon faktiskt kan göra.
Mitt råd till andra personer med autoimmuna sjukdomar är att söka stöd hos familjen, men även hos andra med samma diagnos. Det finns Facebookgrupper för de flesta autoimmuna sjukdomar där man kan dela erfarenheter och kanske även hitta nya bekantskaper.
Mari Törnkvist