Hudbarriären? Ja, den som skyddar oss mot bland annat bland annat UV-strålar, bakterier och andra mikroorganismer. Den ska helt enkelt hålla allt det goda inne – och det dåliga utanför. Läkarna inom Hud- och könssjukvård Lykke Barck och Marta Laskowski som även driver Hudläkarpodden ger oss en bättre förståelse för hur vi bäst stärker den skyddande hudbarriären.
Huden är ett komplext organ som försvarar oss mot omvärlden, säger Marta.
Hudbarriären ska skydda kroppen från allt ifrån mikroorganismer och UV-strålning till kemiska ämnen. Den hjälper även kroppen att bibehålla vätskebalansen, reglera kroppstemperaturen och deltar även i D-vitaminproduktionen. I huden finns också nervtrådar med känselkroppar som skickar signaler till hjärnan. När hjärnan sedan tar emot informationen upplever vi beröring, tryck, värme och kyla.
Barriären – det yttersta lagret av huden
Huden består av tre lager där det yttersta hudlagret, överhuden, utövar den huvudsakliga barriärfunktionen. Överhuden innehåller även pigment som skyddar mot solen. Det går att se på överhuden som en tegelvägg: hudcellerna är tegelstenarna och ceramider, kolesterol och fettsyror är murbruket däremellan som håller allt på plats. Det mellersta lagret, läderhuden är bindvävslagret som gör huden stark och elastisk. Det är där hudens åldrande sker. När kollagenet i lagret bryts ned med åldern uppstår rynkor. Slutligen har vi underhuden som verkar isolerande, stötdämpande och utgör en energireserv. I underhuden finns fettcellerna.
Var snäll mot hudbarriären
– Det är viktigt att hudbarriären hålls i schack, bland annat eftersom en skadad barriär ökar risken för hudinfektioner. Vetenskapliga studier visar att vid till exempel atopiskt eksem blir utbrotten färre om vi med hjälp av mjukgörande kräm hjälper till att bevara hudens normala funktion, säger Lykke.
Lykke Barck
Läkare inom hud- och könsvård, driver Hudläkarpodden
Foto: Anders Dahlberg
En barriär som inte mår bra visar sig i form av en hud som är torr, stram, känslig och/eller glåmig.
–Du kan också ta hand om hudbarriären genom att duscha max 5 till 10 minuter och inte för varmt. Använd parfymfria produkter och en bra mjukgörande kräm som binder fukt. Smörj gärna in dig direkt efter duschen då krämen lättare tränger in i huden. På vintern är handskar ett bra skydd, säger Marta.
Marta Laskowski
Läkare inom hud- och könsvård, driver Hudläkarpodden
Foto: Anders Dahlberg
Bygg upp hudbarriären och tänk på hudvårdsrutiner
–Överdriv inte hudvården. Det enkla är bra. Men har du tendens till en torr hud kan du hjälpa huden genom att välja en kräm som dels innehåller lipider (fettsyror) såsom exempelvis ceramider, och dels någon fuktbindande ingrediens som till exempel karbamid, glycerol eller propylenglykol, säger Lykke. Ceramider utgör hela 50 procent av hudens barriär. Många dermatologiska sjukdomar såsom till exempel psoriasis och atopisk dermatit är förknippade med en förlust av ceramider. Utan ceramider försvagas hudens normala funktion och den kan därför bli torr.