Skip to main content
Hem » Din hud » Färsk hudvård sätter hudens bästa först
Sponsrad

Traditionella hudvårdsprodukter har ofta långa och komplicerade innehållsförteckningar och många av ingredienserna har namn som inte ger några ledtrådar till vad det är för ämne och vad det gör för huden. Precis som med mat börjar nu allt fler vilja förstå vad de applicerar på huden. För hudvårdsföretaget Skinomes grundare, hudforskaren Dr. Johanna Gillbro, är drivkraften att öka människors kunskap om hud och hudvård stark. Hon har dessutom lanserat ett helt nytt och världsunikt koncept i form av färsk hudvård. 

Johanna Gillbro har varit fascinerad av huden sedan hon som barn drabbades av den autoimmuna pigmentsjukdomen vitiligo. Hon utbildade sig så småningom till apotekare och gjorde senare sin doktorsavhandling om just vitiligo vid ett universitet i England.

–Tidigare var jag bland annat verksam som forskningsledare och innovationschef på ett skönhetsföretag, men drivkraften att utveckla en helt ny typ av hudvård som stärker hudens naturliga funktion växte sig efterhand allt starkare, säger Johanna Gillbro.

johannagillbro

Johanna Gillbro

Doktor, hudforskare & grundare av Skinome

Foto: Skinome

Rätt verktyg med hudbibeln

2019 släppte hon boken Hudbibeln utifrån målsättningen att förklara de senaste vetenskapliga rönen om huden på ett enkelt sätt. 

–Jag upplever att det finns en stor hunger efter att lära sig mer om hur huden fungerar och hur man tar hand om den på bästa sätt. Allt fler är angelägna om att exempelvis kunna granska hudvårdsprodukternas innehållsförteckning med kritiska ögon och därigenom göra genomtänkta val, säger Johanna Gillbro.

Hudens behov i första rummet

Sedan ett par år tillbaka är hon förutom grundare även forskningschef för Skinome, ett innovativt hudvårdsföretag som har utvecklat färsk hudvård, ett nytt alternativ till traditionell hudvård där fokus är att stötta hudens eget system. 

–Grunden i färsk hudvård är att sätta hudens behov i första rummet. Det kan låta självklart, men i merparten av de traditionella hudvårdsprodukter som finns på marknaden består ingredienslistan uppemot 30 procent av konserveringsmedel, parfymer eller andra onödiga tillsatser som underlättar lagerhållningen eller förvaringen på butikshyllan, säger Johanna Gillbro. 

Johanna Gillbros vision är att det i framtiden ska vara lika självklart att välja färsk hudvård som att köpa färskvaror i livsmedelsbutiken. 

–Vår färska hudvård är ett resultat av över tio års forskning på hudens mikrobiom. Det innehåller triljontals goda bakterier som reglerar hur huden mår och ser ut. Framöver får vi förmodligen se fler hudvårdsprodukter som värnar om mikrobiomet och hudens naturliga funktion. Jag tror även att antalet avskalade hudvårdsprodukter kommer att öka framöver, produkter där man valt bort onödiga tillsatser, säger Johanna Gillbro.

Next article