Skip to main content
Hem » Din hud » Eva kan leva ett aktivt liv med atopiskt eksem
Din hud

Eva kan leva ett aktivt liv med atopiskt eksem

Bild: Shutterstock

Atopiskt eksem är en långvarig inflammatorisk hudsjukdom, en folksjukdom som förekommer hos både barn och vuxna. Det finns i dagsläget ingen botande behandling av atopiskt eksem, men det finns sätt som kan lindra symtomen. En av de svenskar som lever med atopiskt eksem är Eva Frisk. Även om sjukdomen självklart påverkar hennes liv så har Eva med åren lärt sig att känna igen sina triggers och hålla skoven någorlunda under kontroll.

Eva Frisk

Redan som barn visade sig de första tecknen på att jag har atopiskt eksem. Jag fick extrem klåda av ylle, vilket är vanligt förekommande hos personer med atopiskt eksem. På den tiden fanns det tyvärr inte så många behandlingsalternativ, men när jag så småningom gick till en läkare så fick jag diagnosen psoriasis, säger Eva Frisk.

Hon kände själv att symtomen med rodnad, torr hud och ihärdig klåda över stora delar av kroppen inte överensstämde med sjukdomsbilden för psoriasis. Först flera år senare vände sig Eva till en annan hudläkare, som i stället gav henne diagnosen atopiskt eksem.

Evas atopiska eksem blommar upp i perioder och är ofta mycket besvärliga med smärtsam och svår klåda som förstås har stor påverkan på livskvaliteten. Hon har sett till att få rätt behandling för sina atopiska eksem, för att kunna hantera dem på bästa sätt. Att undvika åtsittande kläder och att inte duscha oftare än nödvändigt ingår också i Evas strategi för att förebygga framtida skov.

Lär känna dina triggers

– Mitt råd till andra med atopiskt eksem är att lära känna din kropp och din sjukdom genom att försöka identifiera dina individuella triggers, de faktorer som triggar igång dina atopiska eksem. Några av mina triggers är stress, dålig sömn och vissa typer av livsmedel. För personer med atopiskt eksem är det särskilt viktigt att ta hand om sig själva med bra mat, regelbunden motion och tillräckligt med sömn, säger Eva Frisk.

Ett annat råd från Eva är att se till att få en remiss till hudläkare så snart som möjligt. Hudläkare har specialistkunskaper om atopiskt eksem och andra autoimmuna sjukdomar som påverkar huden.

– Lyssna på läkaren och använd enbart de mjukgörare, läkemedel och salvor som sjukvården rekommenderar för just dina besvär, säger Eva Frisk.

Stor påverkan på hälsan

Hon har även fått hjälp av en dietist, som bland annat gav henne en lista med livsmedel som hon bör undvika för att hålla sina atopiska eksem i schack.

– Många betraktar atopiskt eksem som en hudsjukdom i första hand. Ett viktigt budskap till allmänheten angående atopiskt eksem är att det är en ärftligt betingad inflammatorisk sjukdom som utöver eksem även påverkar hälsan på många andra sätt, inte minst psykiskt, avslutar Eva Frisk.

Next article