Skip to main content
Hem » Din hud » 5 tips: Så blir du av med torr hårbotten
Sponsrad

Känslig, torr och kliande hårbotten är ett vanligt problem hos många. Det finns flera anledningar till att hårbotten blir irriterad och en av dem är mjäll. Mjäll är ett relativt vanligt hårbottensproblem som drabbar omkring varannan person och det är vanligare att män drabbas än kvinnor. För dig som upplever problem med hårbotten finns det hjälp att få.

Mjäll bildas vid obalans mellan mikrober och mikrobiomen samt jästsvampen Malassezia som finns naturligt i hårbotten. Vid överproduktion av jästsvamp produceras hudceller snabbare och dessa ansamlas och flagnar av som döda hudceller. Därför är det viktigt att bibehålla balansen mellan dessa bakterier och jästsvampen för att stärka hårbotten och på så sätt undvika problem som mjäll.

Vanliga symtom på mjäll

Mjäll syns ofta som små vita fjäll i håret, hårbotten och på kläderna. Men symtomen behöver nödvändigtvis inte vara synliga. Klåda, rodnad, stickande eller stramande känsla är också ett normalt tillstånd, som i vissa fall kan vara följden av mjäll eller psoriasis. Men irriterad hårbotten kan också uppkomma av annat, så som stress, hormonförändringar, allergier, extrema väderförhållanden eller för att schampot inte är utsköljt ordentligt.

Så slipper du problem med hårbotten

Balansen mellan bakterier och jästsvamp är avgörande för hårbottens tillstånd och känslan av balans. Det finns mycket du kan göra själv för att slippa eller minimera problem med hårbotten och mjällbildning. Här följer 5 tips för en frisk hårbotten.

1. Undvik att klia i hårbotten
Din hårbotten bra av en massage om du upplever mjäll. Dels för att mjällen lossnar, dels för att det skapar en bättre blodcirkulation i hårbotten.

2. Använd rätt schampo för din hårtyp
Det är av stor vikt att använda rätt schampo. Vichys hårserie Dercos erbjuder flertalet schampo för olika typer av hår för att stärka din hårbotten:

Dercos – Anti dandruff
Hjälper till att minska obehag och synligt mjäll redan efter första användningen. Schampot förebygger återkommande mjäll och motverkar känslan av klåda.

Dercos – Ultra soothing
Hälsosamt hår börjar med en hälsosam hårbotten. Detta schampo passar dig med känslig hårbotten och ger en omedelbar lugnande effekt och minskar obehag i upp till 48 timmar.

Dercos – PSOlution
För dig som har tendens till psoriasis i hårbotten. Schampot stärker den försvagade hårbotten till följd av psoriasis och lugnar omedelbart hårbotten med en anti-stickande effekt och reducerar fläckar.

3. Massera hårbotten
Om du upplever mjäll mår hårbotten bra av massage – dels för att mjällen lossnar, men också för att det skapar en bättre blodcirkulation i hårbotten.

4. Raka skägget varje dag
För män är det en god idé att raka skägget och mustaschen varje dag, om det förekommer mjäll där. Det bidrar nämligen till att minska spridningen av mjällen och luftar huden.

5. Täck inte håret med accessoarer
Håraccessoarer som gör hårbotten varm bör undvikas då hårbotten trivs bäst när håret får hänga fritt och bli genomluftat.

Next article