Skip to main content
Hem » Barnhälsa » Meningokockinfektion – det handlar om timmar
Sponsrad

Det gick rasande fort, mindre än 24 timmar, från det att Christine Bennborns son Mathias insjuknade tills han avled. Meningokocker hade orsakat både hjärnhinneinflammation och blodförgiftning (sepsis). Om Christine kan rädda en enda familj genom att sprida kunskap så är det värt det.

Christine och hennes man startade stiftelsen Meningokockfonden när Mathias dog av meningokockmeningit och sepsis sommaren 2019. När familjen fick reda på vad det var som Mathias dött av insåg de att det fattades både information och kunskap om bakterien i Sverige. Trots att infektionen årligen drabbar 50 till 60 personer i Sverige, pre-Covid nivåer, och två till två och en halv miljoner per år runtom i världen. Dödligheten ligger på cirka tio procent medan 1 av 5 personer av de som överlever får långvariga och allvarliga efterverkningar som t.ex. amputation, organsvikt, hörselnedsättning, hjärnskada för att nämna några. De som drabbas är främst mindre barn, unga och unga vuxna men infektionen som smittar via saliv gör att insjuknandet kan ske i alla åldrar.

Christine Bennborn

Foto: Privat

De första symptomen

– Mathias insjuknade ofattbart snabbt. Han låg på badrumsgolvet i kramper med utslag på kroppen och andades svårt. Hjärtrytmen dök och hans pupiller blev stora. Vi klarade inte att rädda honom, säger Christine. Meningokockinfektionens symtom kan misstolkas som influensa. Vanliga symtom är huvudvärk, feber, illamående, kräkningar, styvhet i nacken, utslag på kroppen och känslighet för ljus och ljud. Mindre barn kan bli känsliga för beröring. Det viktigt att söka läkarvård och omedelbart få antibiotikabehandling.

Mathias Bennborn

Foto: Privat

Effektiv vaccination finns tillgängligt

–Hans död hade kunnat undvikas om vi visste att det fanns vaccination. Eller om den precis som till exempel mässlingen ingick i vaccinationsprogrammet, säger Christine.

Hon berättar att WHO ifjol satte upp målet “Defeat meningits by 2030” vilket nu är ett världsmål som Sverige skrivit under på och det måste ligga på agendan. Förhoppningen är att det kommer komma en rekommendation från Folkhälsomyndigheten om vaccination men också en mer omfattande informationskampanj. På så sätt kan vi förebygga, upptäcka och behandla i tid så att inte fler behöver mista livet i meningokockinfektion, avslutar Christine.

Next article