Skip to main content
Hem » Barnhälsa » Malin valde att bli förälder via adoption
Sponsrad

Det finns många vägar till föräldraskap, en av dem är att adoptera. För Malin Tuvesson var adoption ett självklart val efter många år som singel med barnlängtan. För drygt fem år sedan kom Malins då sexåriga dotter till henne från Sydafrika. De blev snabbt en familj med en stark anknytning och sammanhållning.

– Jag hade varit singel i många år och bestämde mig för att bilda familj på egen hand. För mig kändes det inte särskilt viktigt att barnet nödvändigtvis skulle vara nyfött eller biologiskt så efter en tids reflektion bestämde jag mig för att adoptera ett lite äldre barn, säger Malin Tuvesson.

Efter att ha blivit godkänd som adoptivförälder och gått den obligatoriska föräldrakurs som kommunen arrangerar för blivande adoptivföräldrar kontaktade Malin Adoptionscentrum. Processen från möte med kommun till besked om barn tog ett år.

– Eftersom min dotter hade hunnit fylla sex år när hon kom till mig hade hon självklart med sig ett förflutet, ett språk och anknytningar från sitt tidigare liv.

Jag valde att vara föräldraledig i 1,5 år för att vi skulle få ordentligt med tid till att etablera en stark anknytning och verkligen lära känna varandra. Den som adopterar ett barn behöver på många sätt börja om från noll eftersom man inte vet så mycket om barnets personlighet, kunskaper och preferenser. Det handlar om att steg för steg introducera barnet till sin nya tillvaro, säger Malin Tuvesson.

Malin Tuvesson
Foto: Privat

Tveka inte inför att inleda en adoptionsprocess

Den långa föräldraledigheten gav även Malin gott om tid att landa i rollen som förälder.
– Föräldrakursen var verkligen bra och hjälpte mig att förbereda mig inför föräldrarollen. Vi diskuterade bland annat hur man kan hantera situationen om barnet inte knyter an till adoptivföräldrarna och hur man kan hantera rasism och fördomar från omgivningen, säger Malin Tuvesson.

Anknytningsprocessen gick förvånansvärt bra, mycket tack vare att Malin och hennes dotter kunde kommunicera från start via deras gemensamma språk engelska.
– Mitt råd till andra som funderar på att bli adoptivföräldrar är att inte tveka inför att inleda en adoptionsprocess. Satsa också på att vara påläst, ju bättre påläst du är, desto bättre kan du anpassa ditt föräldraskap, öka kunskapen och medvetenhet för att underlätta och förstå ditt barns ursprung och anpassning i sin nya miljö, säger Malin Tuvesson.

Next article