Hem » Barnhälsa » Jag tänkte att det bara var att bita ihop och överleva
Barnhälsa

Jag tänkte att det bara var att bita ihop och överleva

Miriam. Foto: Privat

Miriam var bara 1,5 år när hon drabbades av leukemi. Mamma Gabriella Nevala minns dotterns stamcellstransplantation och den tuffa vägen tillbaka.

– Nu har det gått två år och fem månader sen Mirjam fick sina nya stamceller. Idag kan jag knappt förstå allt Mirjam varit med om, det är som att kroppen vill glömma, som att den inte orkar minnas de tuffa nästan tre åren av kamp mot leukemi (AML).

– När Mirjam fick sina celler tänkte jag att det bara var att bita ihop och överleva de tre månaderna som är de första kritiska, men det var en lång tid av eftervård med medicinering och kontroller. Varje blodprov som togs flera gånger i veckan gav ett hugg i magen att de skulle visa något avvikande.

Men här står vi idag, men en tjej som är pigg och glad, går på förskolan och är inte alls längre van att besöka sjukhus. Vi är evigt tacksamma över den man som osjälviskt valde att donera sina stamceller till en helt okänd person. Han skulle bara veta vilken kärleksfull liten tjej som fick en extra chans i livet. För det är hon vår Mirjam, speciell och så kärleksfull.

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodbildande stamceller. När traditionell behandling inte fungerar för svårt sjuka barn är en frivillig donator enda chansen till fortsatt liv. Utan en donator finns ingen räddning.

Tobiasregistret behöver fylla på med fler unga, friska givare i åldern 18-35 år.

30 % av alla patienter som är i behov av nya friska stamceller hittar aldrig en matchande givare.

Gå med idag, så kanske du kan rädda någons liv imorgon.

Nästa artikel