Hem » Barnhälsa » Breease – luftfilternappen utvecklad av svenska läkare
Sponsrad

Breease är utrustad med ett filter som renar luften med 99,9 procent från luftföroreningar, så som bakterier, virus, pollen och skadliga partiklar. Den fungerar dessutom utmärkt när barn är täppta i näsan då den går att andas genom tack vare andningskanalen.

Narkos- och intensivvårdsläkarna Fredrik Bokvist och Lars Thelin är personerna bakom Breease – en världsunik innovation där de fått användning för sina gedigna medicinska och tekniska kunskaper. Idén till produkten uppstod under åren som småbarnsföräldrar då de saknade en napp som även fungerar när barnet är förkylt.

– Vi startade bolaget VivoLab AB och arbetade fram en prototyp av Breease, som från början var tänkt som en förkylningsnapp. Idag är Breease den första medicinsktekniska nappen som hjälper mot luftföroreningar och som även fungerar när barnet är täppt tack vare vår patenterade design. Att produkten är medicinteknisk ställer enorma kvalitetskrav på tillverkningen där alla material måste hålla högsta klass och produkten kontrolleras i laboratorier och testmiljöer. Vi testar den även direkt mot målgruppen, föräldrar och deras barn, för att vara säkra på att den verkligen hjälper dem, säger Lars Thelin, vd på VivoLab.

En napp utrustad med utbytbara luftfilterkapslar

Nappens design hjälper barn att andas fritt och är utrustad med utbytbara luftfilterkapslar av medicinsk kvalitet. Det är samma typ av filter som används på sjukhus för rening av luft till patienter.

Filtrets egenskaper renar luften från 99,9 procent av alla luftföroreningar och motverkar torr hals genom att hålla luften återfuktad.

– Vi ser stora möjligheter med kombinationsprodukter och kommer fortsätta utveckla smarta medicinsktekniska produkter som underlättar för föräldrar, barn och unga.

100 procent återvinningsbar

Breease samt förpackning tillverkas i Sverige och är 100 procent återvinningsbar, vilket inte någon annan napp är. Idag finns luftfilternappen för alla barn 6-36 månader och eftersom de flesta barn redan använder napp så ser VivoLab stor potential i att Breease bara är början på en innovation som kan växa sig mycket större. VivoLab utvecklar just nu en Breease napp som passar barn i åldern 0 – 6 månader. Denna nyhet kommer förhoppningsvis finnas tillgänglig hos återförsäljare redan i början av nästa år.

Vi ser det som en självklarhet att fortsätta utforska hur man kan använda nappen som en större resurs för barns hälsa.

– Idag finns Breease att köpa online hos Apoteket Hjärtat, Meds och Babyshop. Framöver kommer vi att utöka försäljningskanalerna för att nå ut till slutkonsumenten, avslutar Lars Thelin. 

Nästa artikel
Hem » Barnhälsa » Breease – luftfilternappen utvecklad av svenska läkare
Barnhälsa

Vi vet väldigt lite om hur barn utvecklas i familjeformer som bryter mot den rådande normen. Jag tänker främst på familjeformer utöver sammanboende “mamma, pappa, barn”. Ensamstående eller skilda föräldrar, två föräldrar i olika boenden, eller samkönade föräldrar, säger Elia Psouni, docent i psykologi som leder det omfattande projektet. Samtidigt påverkar massor med individuella faktorer hur vi mår och utvecklas, och detta analyserar vi också.

Det finns många starka åsikter i samhället om icke normativa familjeformer som inte nödvändigtvis grundar sig i vetenskap utan i tyckande och politik, menar Elia Psouni.

– Detta kan inte bara skada icke-normativa familjer utan också leda till att rekommendationer och beslut som avser barnens bästa inte baseras på vetenskaplig evidens. Vi vet exempelvis alltför lite om hur växelvis boende påverkar de allra yngsta barnen. Forskningen är tyvärr bristfällig, begränsad och inte konklusiv.

Projektet belyser även hur spädbarns anknytning utvecklas när flera vuxna delar lika på omsorgen om barnet, säger Elia Psouni.

– Vi studerar därför också introduktionen till förskolan, som har stor betydelse i detta sammanhang. “Inskolningen”, som är grunden för relationerna mellan förskolepersonalen och förskolebarnen, påverkar barnens utveckling, men även familjen på olika sätt.  

Alla sorts familjer behövs för studien, understryker Elia Psouni och betonar att det är viktigt att föräldrar “utan livmoder” också deltar.

– Generellt ignoreras pappor i forskningen. Vi vill bidra att korrigera detta. Också för att Sverige är unikt när det kommer till jämställdhet i föräldraskapet. Vi är engagerade tillsammans i våra barn men vad detta innebär i vardagen är dessvärre inte särskilt väl studerat.

Hur föräldrar förhandlar kring föräldraskapet är en viktig aspekt för familjens väl-befinnande.

Läs mer om studien här.

Nästa artikel