Lykke Barck och Marta Laskowski arbetar på ett av Sveriges största universitetssjukhus. Tillsammans driver de även Hudläkarpodden.
En vanlig missuppfattning är att många hudproblem inte är behandlingsbara sjukdomar, utan går över av sig själv. Ett exempel är akne.
– Om akne lämnas obehandlad kan den ge både ärr och psykiskt lidande för den som är drabbad, säger Marta Laskowski ST-läkare i Hud- och könssjukdomar.
– Oftast möter vi patienter som haft obehandlad akne i tonåren och sedan kommer till oss i vuxen ålder för att ta bort akneärr. Hade vi mött patienten redan i tonåren kanske de hade sluppit ärren, menar Lykke Barck, överläkare i Hud- och könssjukdomar.
Startade podden som en resurs för läkarstudenter
När Lykke och Marta startade Hudläkarpodden var det mitt under coronapandemin.
– Tanken var att podden skulle fungera som ett alternativt inlärande för våra läkarstudenter, eftersom de inte kunde vara på plats under pandemin. Men snabbt utökade vi till andra grupper inom vården och sedan till allmänheten eftersom intresset blev stort. Hittills finns femtiofyra avsnitt av podden och i september startar en ny säsong.
Få produkter är bäst för huden
En bra grund till en välmående hud är milda och parfymfria produkter. Rengöring, återfuktning och solskydd är egentligen allt som behövs.
– Nuförtiden finns många trender på sociala medier med ”skinfluencers” som delar med sig av olika tips och produkter som i en del fall kan vara bra. Men ibland saknas djupare kunskap i ämnet. Syftet med vår podd är att dela information som är vetenskapligt förankrad. Vi förklarar hudåkommor och hur de uppstår, och vad det är som gör att en kräm eller tablett fungerar för ett visst hudproblem, säger Marta.
– Vi vill också lyfta stigman och slå hål på myter kring hudsjukdomar och hudvård. En vanlig myt är att man inte behöver använda solskydd om man har en hud som är melaninrik. Visserligen minskar risken för hudcancer om man har en mörkare hud, men det finns andra negativa effekter av solexponering, som exempelvis oönskade pigmentfläckar. Därför bör man använda sol-skydd oavsett hudtyp, särskilt under vår och sommar-halvåret, menar Lykke.
Hudbesvär kan ge andra sjukdomstillstånd
Vad många inte känner till är att vissa hudtillstånd kan vara kopplat till andra sjukdomar, och därför är det i vissa fall extra viktigt att söka sig till vården.
– Patienter med psoriasis kan också ha en ökad risk för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt depression, och vid atopiskt eksem har vi sett kopplingar till ADHD, menar de och fortsätter:
– Ibland kan hudbesvär även vara en indikation på att något annat inte står rätt till i kroppen.
Vill normalisera hudsjukdomar och sprida kunskap
Marta och Lykke vill normalisera hudsjukdomar som exempelvis akne, psoriasis och rosacea.
– Det finns en massa olika hudåkommor som inte bara påverkar huden. Har man utslag som syns kan det vara psykiskt jobbigt, och att få bort stigman kring olika hudtillstånd är därför viktigt. Du får till exempel inte akne för att du inte tvättar dig tillräckligt eller äter choklad, det beror på helt andra faktorer.
– Med Hudläkarpodden vill vi sprida kunskap på ett lättsamt och enkelt sätt kring både hudvård och hudsjukdomar. Samtidigt är det viktigt att vi informerar om när det kan vara dags att söka hjälp hos vården, för i de allra flesta fall finns det hjälp att få, avslutar Marta.
Hudläkarpodden finns på Spotify och Poddtoppen, och en ny säsong startar i september. Hudläkarpodden finns även på instagram @hudlakarpodden