Skip to main content
Hem » nyheter » Världens första salivbaserade graviditetstest
Sponsrad

Graviditetstest genomförs traditionellt sett via urinprov, vilket många kvinnor kan uppfatta som krångligt. Ett banbrytande och världsunikt salivbaserat graviditetstest ger kvinnor tillgång till ett enklare, snabbare, mer användarvänligt och lika tillförlitligt sätt att avgöra om de är gravida.

Kristina Gemzell Danielsson
Professor i obstetrik och gynekologi, Karolinska Institutet.

Hösten 2023 lanserade Addeira Pharmaceuticals Salistick, ett snabbt och avancerat salivbaserat graviditetstest. Testet har utformats för att erbjuda kvinnor en förbättrad användarupplevelse samt möjligheten att genomföra graviditetstestet tillsammans med vem som helst eller helt själv, utifrån vad som är bekvämast.

–Det är viktigt att kvinnor har tillgång till graviditetstester som är användarvänliga, effektiva och ger ett säkert svar tidigt i graviditeten. De flesta vill få reda på om de är gravida så tidigt som möjligt och Salistick erbjuder en värdefull sådan möjlighet, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska Institutet.

Ger kvinnor frihet att testa var som helst, när som helst

Salistick har utvecklats i samarbete med ett välrenommerat israeliskt företag känt för sin expertis i att omvandla saliv till ett pålitligt kroppsvätskeprov. De medicinska framstegen inom salivdiagnostik används i det här fallet för att revolutionera hur kvinnor kan ta kontroll över sin reproduktiva hälsa.

Traditionella urinbaserade graviditetstest kan ibland upplevas som krångliga och omständliga att använda. En av fördelarna med Salistick är, enligt Kristina Gemzell Danielsson, att det ger kvinnor friheten att testa var som helst, när som helst och dessutom dela upplevelsen med sin partner eller andra anhöriga.

 –Sverige är först ut i världen efter Storbritannien med att kunna erbjuda ett salivbaserat graviditetstest. Det här är en banbrytande testmetod som med stor sannolikhet kommer att uppskattas av många kvinnor, avslutar Kristina Gemzell Danielsson.

Next article