Skip to main content
Hem » nyheter » Torra ögon är vanligt i övergångsåldern men hjälp finns att få
Sponsrad

Torra ögon är ett vanligt problem, som i samband med klimakteriet kan förvärras, då tårvätskan som håller ögat fuktigt ofta tappar kvalitet och förändras i övergångsåldern. Ögontorrhet kan orsaka mycket besvär med stor påverkan på vardagen, men för majoriteten kan konsekvent egenvård lindra besvären och öka livskvaliteten.

Stigande ålder i kombination med hormonella förändringar i övergångsåldern leder till att många kvinnor i övergångsåldern drabbas av torra ögon.

–I samband med klimakteriet kan en allmän slemhinnetorrhet inträffa, för ögonens del innebär det att körtlarna i ögonlockskanten minskar eller helt slutar producera en viktig lipid som lägger sig ytterst i ögats tårfilm. Fettämnet förhindrar avdunstning av tårvätskan från ögats yta. Gruskänsla, sveda, torrhet, suddig syn, ljuskänslighet och rinniga ögon är vanliga symtom. Många upplever att ögonen blir allt tröttare under dagens lopp och att det exempelvis blir svårare att läsa eller ägna sig åt hantverk framåt kvällstid, säger Ali Sharif, specialistläkare med särskilt intresse för torra ögon vid Ögonkliniken på Örebro Universitetssjukhus.

Ögondroppar, massage och omega 3-tillskott

Ytterligare ett vanligt symtom på torra ögon är att ögonen vätskas mycket när man befinner sig utomhus, i synnerhet kalla, torra eller blåsiga vinterdagar. Ali Sharif rekommenderar kvinnor med torra ögon egenvård i form av ögondroppar, ögonlocksmassage och behandling med värmekudde samt omega 3-tillskott, som stimulerar ögats produktion av det viktiga fettämne som många kvinnor i övergångsåldern lider brist på.

– Tårsubstitut som smörjer, återfuktar och ger omedelbar symtomlindring, är en viktig pusselbit i behandlingen av torra ögon. Ögondropparna bidrar till att återskapa balansen i ögats tårfilm. Välj ögondroppar som innehåller lipid, rådfråga gärna apotekspersonalen. Jag rekommenderar en droppe i varje öga minst fem gånger dagligen. Vintertid kan du behöva ta ögondroppar oftare eftersom den torra luften gör att tårarna dunstar från ögats yta snabbare och ögat lättare blir torrt, säger han.

Kontakta en ögonläkare om symtomen är kvar

När det gäller omega 3-tillskott rekommenderar Ali Sharif kvinnor att välja ett kosttillskott som inte innehåller några extra vitaminer utöver just omega 3. Andra kosttillskott bör tas separat. Det gör det lättare att dosera till de minst 1000 mg Omega 3 per dag, som i studier visat förbättra körtelfunktionen.

– Kombinera kosttillskott och ögondroppar med att lägga en varm vetekudde på ögonen och massera ögonlocken varje kväll. Ge dessa egenvårdsåtgärder tre månader, därefter kan du kontakta en ögonläkare om symtomen är kvar. När problem med torra ögon väl tillstött är det något som ofta blir livslångt och går inte över helt. Många kan dock hålla symtomen i schack och uppnå en god livskvalitet med hjälp av regelbunden egenvård, säger Ali Sharif.

Next article