Skip to main content
Hem » nyheter » Till Dig som vill veta mer om Obstruktiv Sömnapné
Sponsrad

Sjukdomen Obstruktiv Sömnapné räknas som en folksjukdom, mer än 600.000 personer är drabbade och de flesta behöver någon sorts behandling. Känt är att sömnapné (dvs andningsuppehåll) är förknippat med snarkning och övervikt hos både män och kvinnor men sjukdomen drabbar även personer med normalvikt och som inte snarkar.

Snarkning är ett gissel, framför allt för partnern i sovrummet. Men det är inte snarkningen som är värst utan tystnaden. Först fylls rummet av intensiva snarkningar och så blir det plötsligt tyst. Tystnaden kan pågå i mer än en minut och ibland längre. Partnern blir förskräckt och undrar om han eller hon lever. Och så pågår det timme efter timme. Inte underligt om sängkamraten drabbas av trötthetssyndrom och tom av depression på grund av sin oro.

Så får du hjälp med sömnapné

Men det finns effektiv behandling för sjukdomen som innebär att det blir tyst i sovrummet och två personer får en god sömn. Alla vet ju att god sömn är den absolut bästa medicinen för kroppen. Dålig sömn innebär oftast dagtrötthet, sämre resultat på jobbet och en dålig bilförare. Faktum är att det är olagligt att köra bil om du vet att du har grav sömnapé. Något du först vet efter att ha genomfört ett test på ett sömnlabb.

Välkommen att bli medlem i Apné Sverige

Som medlem får du:

  • Information om vad som händer inom området sömnapné
  • Chans att utbyta erfarenheter med andra som har sjukdomen
  • Information om nya produkter och nya forskningsrön
  • Inbjudan till medlemsträffar med spännande föreläsningar
  • Delta i arbetet för en rättvis vård

Gå med

Vi har bytt namn från Apnéföreningen i Stockholm till Apné Sverige för att visa att vi vänder oss till hela Sverige. Framför allt till personer som bor norr om region Stockholm. Vi vet att det på många ställen är lång väntetid för att komma till behandling och detta vill försöka påverka som patientförening.

Så gå med i vår förening, det kostar 200.-/år och då är du samtidigt kopplad till Riksförbundet HjärtLung där Apné Sverige är en medlemsorganisation. Riksförbundet HjärtLung är Sveriges näst största medlemsorganisation med över 35.000 medlemmar.

Next article