Skip to main content
Hem » nyheter » Så hjälper du din torra hud
Sponsrad

I Norden är torr hy en vanlig hudtyp. Det beror bland annat på vårt torra och kalla klimat. Men med rätt hudvårdsprodukter som återfuktar huden kan man stärka hudbarriären och minska besvär med exempelvis eksem. Här ger hudläkare Petra Kjellman sina tips.

För att förstå hur en torr hud fungerar, låter vi hudläkare Petra Kjellman vid Diagnostiskt Centrum Hud förklara.

– Jag brukar likna hudbarriären vid en tegelmur som är uppbyggd av tegelstenar, det vill säga hudceller. Mellan cellerna finns lipider, som i det här fallet kan få illustrera murbruket. Är ”murbruket” tätt så kan huden behålla fukt medan om murbruket inte är så bra, så dunstar fukten. Det vill man undvika.

Behåll hudens fuktighet

Bra hudvårdsprodukter bör både återfukta lipiderna och lägga ett lock på hudbarriären för att hindra avdunstning.

– En salva för torr hud bör ha åtminstone två viktiga komponenter. Dels innehålla fuktbindande ämnen som bibehåller fukten, dels vara ocklusiv vilket innebär att det förhindrar vattenavdunstning. Sedan finns det förstås andra viktiga ämnen som har goda egenskaper och är bra för huden, till exempel dexpanthenol, säger Petra Kjellman.

Ett ämne som reparerar huden

Dexpanthenol är ett ämne som när den tränger in i huden omvandlas till vitamin B5 (pantotensyra). Det i sin tur hjälper huden att stabilisera den naturliga hudbarriären och stödjer hudens egen återuppbyggnad. 

– Hudprodukter med dexpanthenol är inte bara fuktbindande, utan har även kapacitet att reparera skadad hud och minska inflammation. Eksem till exempel är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och kliar. Med en produkt med anti-inflammatorisk effekt kan huden lugna sig, säger Petra Kjellman.


Petra Kjellman
Hudläkare vid Diagnostiskt Centrum Hud

Vår livsstil påverkar huden

Huden behöver fukt oavsett om vi är födda med en torr, känslig hy – eller om vi lever i ett klimat med lägre luftfuktighet och torr inomhusmiljö. Huden påverkas också om vi solat mycket genom livet eller lever under mycket stress. Däremot beror inte torr hy på att vi dricker för lite vatten, menar Petra Kjellman.

– Flera livsstilsfaktorer påverkar huden, men att vi inte dricker tillräckligt med vatten och därav får en torr hud är en myt. För att skydda sin hud är det dock viktigt att ta hand om sig – att undvika stress vet vi gynnar huden likaså att undvika solen. Skonsam rengöring på kvällen, och så klart att både morgon och kväll se till att återfukta huden med bra produkter.

VAD BETYDER EGENTLIGEN DERMATOLOGISKT TESTAD?

Dermatologiskt testade produkter är säkra eftersom de har testats på människor under översyn av en dermatolog. För att hudvård ska få kallas dermatologisk ska den alltså vara testad. Ett dermatologiskt test kan till exempel handla om att en grupp testpersoner får använda produkten många gånger under en längre period. Dermatologen undersöker att huden reagerar som den ska, och att den inte blir irriterad eller allergisk, innan produkten godkänns. 

Next article