Skip to main content
Hem » nyheter » Ortosen gav Stefan knärörligheten och livskvaliteten tillbaka
Sponsrad

För Stefan Bodén, som arbetat drygt fyrtio år i restaurangbranschen, kom de första tecknen på artros redan innan han fyllt femtio. Läkaren konstaterade förslitningar och knäledsartros i båda knäna och hade bokat en operationstid till Stefan, men efter att ha fått prova en ortos som avlastar knälederna, förbättrar rörligheten och minskar smärtan kunde han istället bibehålla ett aktivt liv och återfå livskvaliteten utan kirurgi.

Jag började arbeta som kock 1983 och har tillbringat hela mitt yrkesliv i restaurangkök. Många timmar ståendes  på hala och hårda golv, ofta med dåliga skor samt många arbetsmoment som var allt annat än ergonomiska satte så småningom sina spår på min knän och leder. Jag gillar dessutom löpning och har genom åren sprungit ett antal maratonlopp, säger Stefan Bodén, som numera arbetar som speciallärarare på en gymnasiesärskola med restauranginriktning.

När han sökte läkarvård för sina knäsmärtor diagnostiserades han med knäartros och degenerativ meniskskada. Smärtorna hade blivit ett hinder i vardagen och Stefan orkade inte längre med de långa avkopplande skogspromenader som han ofta tagit tidigare. Smärtan var som värst på morgonen, då fick han ofta sitta minst en kvart på sängkanten för att försöka väcka kroppen och få igång rörligheten i lederna innan han kunde starta sin dag.

Minskad smärta och förbättrad rörlighet med ortos

–Min läkare rekommenderade en operation, men jag ville först undersöka andra alternativ. Via en bekant fick jag prova en ortos, en medicinteknisk produkt som avlastade mina knäleder och minskade värken. Jag gick även till en fysioterapeut, som utformade ett träningsprogram med övningar som stärkte muskulaturen runt knäna. Jag upplevde en enorm förbättring så fort jag började använda min ortos. Den fungerar som ett exoskelett som avlastar knäleden och minskar smärtan, vilket gjorde att klarade av att följa träningsprogrammet fullt ut och dessutom kunde återuppta mina skogspromenader, säger Stefan Bodén.

2023 fick han möjlighet att prova Unloader One X, en ortos med biomekaniska egenskaper som har bevisats ge smärtlindring och funktionella förbättringar för personer med knäartros och degenerativ meniskskada.

Kombinera ortos med sjukgymnastik

–Smärtan minskade, vilket både ökade min rörlighet och livskvalitet. Tidigare drog jag mig för att ta en långpromenad eftersom jag visste att det kunde resultera i knäsmärtor dagen efter. Nu kan jag vara ute och gå i flera timmar utan att känna av knäna överhuvudtaget, säger Stefan Bodén.

Hans råd till andra personer med knäledsartros är att be att få prova en ortos och att betrakta den som en del av en helhet, där sjukgymnastik och en balanserad kost utgör andra viktiga pusselbitar.

–Att få en ortos som ger smärtlindring och avlastning bör vara förstahandsalternativet för alla personer med knäledsartros. Det ger förutsättningar till en långsiktigt betydligt bättre livskvalitet jämfört med en operation, säger Stefan Bodén.

Next article