Skip to main content
Hem » nyheter » Ny säsong av Stomipodden – ”Berättelser att inspireras av”
Sponsrad

Stomipodden, som produceras och ges ut av M Care, är inne på säsong tre. I den berättar flera spännande gäster om deras erfarenheter av att leva med stomi. ”Även om man inte har stomi är det här livsberättelser som man verkligen kan inspireras av”, säger Vivi Uggla på M Care.

Förutom att M Care säljer stomipåsar och andra stomirelaterade produkter, från Salts Healthcare och TG Eakin, jobbar de mycket med information och utbildande insatser till stomiopererade. Ett steg i den satsningen togs 2020 när M Care startade Stomipodden, vilken riktar sig till personer som själva har stomi, är anhörig till någon med stomi eller vårdar stomiopererade. I de första två säsongerna, som fortfarande går att lyssna på, var det mycket fokus på information. Exempelvis på hur man med stomi kan tänka på kring kost, träning, sex och samlevnad, stomibråck och kroppsuppfattning. Nu är de inne på säsong tre och under våren släpps tolv avsnitt.

– Nu är det mer fokus på att höra berättelser från brukare eller vårdpersonal i ett intervjuformat, säger Vivi Uggla, som driver Stomipodden tillsammans med kollegan Matilda Persson.

– Personer som får stomi kan känna sig lite ensamma. Att höra en berättelse från någon som är i en liknande situation kan hjälpa jättemycket för att komma framåt i sin acceptans, säger Matilda.

Intressanta gäster

Bland gästerna den här säsongen hittar vi exempelvis sexologen Kalle Norwald, som syns i SVT:s Gift vid första ögonkastet, och han pratar om intimitet när man lever med en kronisk eller långvarig sjukdom, handbollsproffset Jenny Carlsson, vars magproblem visade sig vara den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit, samt modellen Patricia Woolford, som även hon har ulcerös kolit.

– Patricia sa att hon hellre skulle dö än ha stomi, men till slut blev stomi hennes enda val för att överleva. Efteråt mår hon mycket bättre och hon har verkligen gjort en otrolig resa, framförallt mentalt, på kort tid, säger Matilda Persson.

Något som är gemensamt för alla gäster i Stomipodden är att de har varit väldigt positiva till att ställa upp, just för att de vill dela med sig av sin historia för att hjälpa andra.

– Även om man inte har stomi är det här livsberättelser som man verkligen kan inspireras av. Det är ärligt, men de flesta har ändå landat i ett mindset där de fokuserar på livet och de möjligheter som stomin gett, säger Vivi Uggla.

Podden finns att lyssna på i Itunes, på Spotify eller www.mcare.se. För frågor kring innehållet i podden eller förslag på ämnen att ta upp kontakta [email protected].

Next article