Skip to main content
Hem » nyheter » Mjukgörare förlänger de eksemfriaperioderna för personer med atopiskt eksem
Astma, Allergi & Eksem

Mjukgörare förlänger de eksemfriaperioderna för personer med atopiskt eksem

En stark och intakt hudbarriär är kroppens skydd mot omvärlden och därmed viktig för alla människor. För personer med atopiskt eksem, som ofta har en försvagad hudbarriär, är det särskilt viktigt att stärka hudbarriären genom regelbunden användning av mjukgörande salvor eller krämer. Regelbunden användning av mjukgörande krämer håller hudbarriären intakt och stark, vilket kan förebygga skov av atopiskt eksem och förlänga de eksemfria perioderna.

En intakt hudbarriär kan förebygga infektioner och eksem. Att tillföra huden fukt via mjukgörande krämer eller salvor utgör en viktig bas i behandlingen av atopiskt eksem. Det kan bland annat förlänga de eksemfria perioderna, säger Petra Kjellman, hudläkare och verksamhetschef vid Diagnostiskt Centrum Hud.

Petra Kjellman
Hudläkare & Verksamhetschef, Diagnostisk Centrum Hud

Hon betonar vikten av att välja rätt typ av mjukgörande kräm eller salva för bästa effekt. Välj en produkt med hudnära ämnen som förhindrar vattenavdunstning, exempelvis ceramider och oljor som kan brytas ner till hudnära fettsyror. Salvan eller krämen bör också innehålla ett eller flera fuktbindande ämnen, exempelvis karbamid, hyaluronsyra eller propylenglykol. De flesta svenska apotek har ett bra utbud av mjukgörare av god kvalitet och apotekspersonalen brukar kunna ge goda råd.

Smörj in direkt efter dusch eller bad

–Smörj in torr hud regelbundet med mjukgörare en till två gånger om dagen, gärna direkt efter dusch eller bad, då huden är som mest mottaglig. Händerna bör smörjas in efter handtvätt. Anpassa användningen av mjukgörare utifrån säsong och behov. Många upplever exempelvis att huden blir torrare på vinterhalvåret och att de därför behöver smörja in sig oftare då, säger Petra Kjellman.

Utöver att kontinuerligt smörja in sig med mjukgörare rekommenderar Petra Kjellman personer med atopiskt eksem att undvika aktiviteter och behandling som torkar ut huden.

–Undvik överdriven användning av tvål och diskmedel. Använd gärna bad- och duscholja i stället för tvål. Sträva också efter att skydda huden mot exempelvis kyla och hård vind, eftersom det kan ha en uttorkande effekt. Många personer med atopiskt eksem upplever även att stress och oro kan utlösa ett skov så försök att undvika stress om det är möjligt, säger Petra Kjellman.

Next article