Skip to main content
Hem » nyheter » Låt inte glaskroppsgrumlingar hindra din vardag
Sponsrad

Glaskroppen är den genomskinliga geléartade vätska som fyller ut ögat invändigt. Glaskroppsgrumlingar är små naturliga fragment som flyter omkring i ögats glaskropp och kastar skuggor på näthinnan. Glaskroppsgrumlingar är vanligt, i synnerhet i åldersgruppen 50 plus. De kan ha stor inverkan på livskvaliteten, men kan behandlas med laser eller kirurgi.

Glaskroppsavlossning är en naturlig process som ofta förekommer när man åldras och är vanligast hos personer över 50 år. Glaskroppsavlossning kommer ofta plötsligt och gör inte ont. Personen upplever då rörliga svarta fläckar för ena ögat, som ser ut som flugor eller maskar. Ofta kommer samtidigt en lätt dimsyn och ljusblixtar för det drabbade ögat.

–Glaskroppsavlossning är inte farligt i sig självt men kan leda till synstörande glaskroppsgrumlingar, och i enstaka svårare fall en näthinneavlossning. För somliga har glaskroppsgrumlingarna omfattande inverkan på livskvaliteten eftersom de kan orsaka huvudvärk samt svårighet att läsa och fixera blicken, säger Björn Steén, ögonläkare, näthinnekirurg och delägare i Ögonlasern.

Björn Steén
Ögonläkare, näthinnekirurg & delägare Ögonlasern


Smärtfri laserbehandling som inte kräver kirurgi

Björn Steén har i många år behandlat glaskroppsgrumlingar med kirurgi och vitreolys. I enklare fall är vitreolys en metod att föredra eftersom det är en smärtfri laserbehandling som inte kräver kirurgi. Båda behandlingsalternativen avlägsnar i allmänhet glaskroppsgrumlingarna permanent.

–Många av mina patienter har tidigare fått höra att glaskroppsgrumlingar inte går att behandla. Så är inte fallet. Det finns därför ingen anledning att låta glaskroppsgrumlingar begränsa din vardag, säger Björn Steén.  

Ögonlasern har även gedigen erfarenhet av att behandla patienter med våta åldersförändringar i gula fläcken, ett tillstånd som bör behandlas så tidigt som möjligt för att undvika permanenta skador. Gula fläcken är den vanligaste orsaken till att personer över 60 år får nedsatt syn. Många patienter som fastnat i långa vårdköer söker sig till Ögonlasern, som ofta kan erbjuda omedelbar behandling.

–Vi välkomnar patienter med glas-kroppsgrumlingar och åldersförändringar i gula fläcken från hela landet. Glas-kroppsgrumlingar är inte farligt men kan ha en stor inverkan på det dagliga livet. Det är därför viktigt att känna till att det finns beprövade behandlingsalternativ.

Ögonlasern

Privat ögonklink med en av landets största bredd av ögonspecialister. Ögonlasern arbetar på uppdrag av Region Stockholm och samarbetar med flertalet försäkringsbolag och välkända optiker. Man kan likna Ögonlasern med ett litet ögonsjukhus avslutar Björn Steén.

Next article