Skip to main content
Hem » nyheter » Kroniska — men behandlingsbara diagnoser
Astma, Allergi & Eksem

Kroniska — men behandlingsbara diagnoser

Att astma och allergi är vanligt vet du säkert och du känner garanterat någon som nyser varje vår, inte kan äta viss mat eller använder astmaspray. Men visste du att så många som drygt 3 miljoner svenskar har någon form av astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet?

Karin Neuhaus
Generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet

För många är våren något att längta till. Ljuset och värmen som återvänder, sociala aktiviteter och träning som flyttar utomhus. Men för den som är allergisk mot pollen, kan det i stället vara en period som förknippas med snuva, kliande ögon och trötthet. Har du allvarlig pollenallergi och inte får rätt behandling, kan du tvingas stanna inomhus större delen av tiden. Jobb och skola blir lidande, du missar deadlines och får tacka nej till det mesta.

Slår hårt mot många barn 

I år vill vi från Astma- och Allergiförbundet särskilt uppmärksamma hur det är att växa upp med våra diagnoser. I en vanlig skolklass finns 2-3 elever med astma, allergi eller eksem och så ser det ut över hela västvärlden. Just pollenallergi slår hårt mot många barn. De kanske inte kan leka utomhus på flera veckor. Inte orkar springa på fotbollsträningen. Eller måste skriva nationella prov fast de knappt orkar hålla ögonen öppna.

Astma och allergi går visserligen inte att bota. Ännu bör man tillägga. Men de allra flesta kan idag leva besvärsfritt större delen av tiden med rätt vård och behandling. Det är viktigt att nå ut med, till alla drabbade.

Håll koll på utvecklingen av pollenhalterna

Om du eller någon av dina anhöriga har pollenallergi, påminner vi om att det är hög tid att gå till apoteket. För maximal effekt måste medicineringen påbörjas innan de första symptomen. Via Pollenrapporten.se kan du enkelt följa hur pollenhalterna utvecklas. För dagbok om du inte vet vilka pollen du är allergisk mot, så kan du börja behandla i tid nästa år. Tveka inte söka vård om du mår dåligt. För de allra svårast drabbade finns numera effektiva pollenvaccin.

Ojämlik vård i landet

Tyvärr ser vården olika ut beroende på var i landet du bor och vilken läkare du träffar. På många håll saknas dessutom specialistkompetens. Många astmapatienter är underbehandlade eller har aldrig fått lära sig använda sin inhalator på rätt sätt och svåra allergiska besvär utreds inte eller skickas inte vidare till specialistvård, trots att hjälp finns att få.

Detta är oacceptabelt och exempel på några av de frågor som vi från Astma- och Allergiförbundet kämpar med näbbar och klor för att åtgärda. Gå gärna in på vår hemsida www.astmaoallergiforbundet.se eller följ oss i sociala medier för att lära dig mer om hur det är att leva med astma och allergi, banbrytande forskning och hur du kan stötta vårt arbete.

Next article