Skip to main content
Hem » nyheter » Iris Hjälpmedel öppnar showroom för synnedsatta
Sponsrad

Drygt 500 000 svenskar ser för dåligt för att vara hjälpta av nya glasögon, men är samtidigt inte berättigade till hjälpmedel från Syncentralen. Denna grupp faller ofta mellan stolarna, men det finns mycket man kan göra själv för att öka sin livskvalitet och få en bättre vardag. En bra början är att vända sig till Iris Hjälpmedel, som den 3 april 2023 inviger Sveriges första showroom för synhjälpmedel på Södermalm i Stockholm.

I vårt showroom finns synhjälpmedel som på olika sätt underlättar vardagen och möjliggör en aktiv livsstil. Här kan man även boka tid för individuell synrådgivning, som kartlägger dina behov och föreslår lämpliga synhjälpmedel. På plats finns kompetent personal med stor förståelse för synnedsättning och de problem som kan uppstå i vardagen. De kan exempelvis förmedla kontakt till Synskadades Riksförbund eller kommunala syn- och hörselinstruktörer, säger Åsa Lodin, vd på Iris Hjälpmedel.  

Åsa Lodin
VD, Iris Hjälpmedel
Foto: Olof Plym Forshell

Fler bör ha rätt till synhjälpmedel

Det finns en stor okunskap i samhället om hur synnedsättningar påverkar individen. Åsa Lodin anser att de drygt 500 000 svenskar med en synnedsättning som inte berättigar till stöd från Syncentralen i högre utsträckning bör ordineras synhjälpmedel från kommunerna.

–Det bidrar till en bibehållen livskvalitet för individen och är dessutom i många fall en mycket god samhällsekonomisk investering. Förstoringsglas, bra belysning som inte bländar, hushållshjälpmedel och mobiltelefoner för den som inte kan hantera en smartphone hör till de mest efterfrågade hjälpmedlen hos oss. Det går även bra att ringa för rådgivning eller beställa direkt i vår webbshop, säger hon.

Next article