Skip to main content
Hem » nyheter » Innovation ökar livskvaliteten för individer med nedsatt greppförmåga
Sponsrad

Många människor har en nedsatt handfunktion orsakat av sviterna efter en stroke, en neurologisk sjukdom eller en traumatisk händelse. En nedsatt handfunktion gör att man inte kan utföra dagliga aktiviteter själv och blir beroende av assistans eller anhöriga för att hantera sin vardag. Det svenska Life Science bolaget Bioservo har utvecklat Carbonhand, en kraftförstärkande handske som hjälper individer att återfå sin handfunktion och självständighet.

Bioservo Technologies grundades 2006. Det är ett världsledande företag inom bärbara, muskelförstärkande exoskelett för människor som behöver extra styrka och uthållighet. Upphovsmän och medgrundare till Bioservo är Hans von Holst, professor i neurokirurgi samt Jan Wikander mekatronikprofessor vid KTH. Resultatet av deras gemensamma innovationsarbete var den kraftförstärkande handsken Carbonhand.

Carbonhand är aktivitetsstyrd och följer kroppens eget rörelsemönster. Ambitionen är att Carbonhand ska upplevas som en integrerad del av den egna kroppen som blir aktiverad intuitivt av användarens egna rörelser. 

Handske med tryckkänsliga sensorer

–Carbonhand baseras på vår prisbelönta och patenterade SEM-Teknologi (Soft Extra Muscle). Den innebär att det sitter tryckkänsliga sensorer på fingrar och i handflatan i en tunn trefingershandske som känner av när användaren försöker greppa någonting. Ett avancerat kontrollsystem aktiverar motorer som drar i konstgjorda senor som går ut i fingertopparna. Handsken hjälper då till att greppa föremålet. Ju hårdare användaren försöker greppa, desto mer kraft hjälper systemet till med, säger Petter Bäckgren, vd på Bioservo Technologies.

Petter Bäckgren

Vd, Bioservo Technologies

Foto: Bioservo

För ett par veckor sedan lanserade vi Carbonhand 2.0 för den europeiska marknaden, och den har redan fått ett fantastiskt gensvar från både terapeuter och användare. Under nästa år kommer vi introducera Carbonhand på den amerikanska Life Science marknaden.

–Vi har även ett affärssegment med fokus på att minska risken för förslitningsskador i industrin. Här har vi rönt stora framgångar i bland annat Frankrike och USA. På sikt planerar vi även att utveckla produkter för privatmarknaden, säger Petter Bäckgren. 

Ökad självständighet och livskvalitet

En klinisk studie som genomförts under flera år avslutas i september 2022. Preliminära resultat visar på kraftigt förbättrad handfunktion efter att ha använt Carbonhand under en period. 

Preliminärt ser vi en kraftförbättring på 27 procent efter sex veckors användning av Carbonhand hos en patientgrupp som haft sin handskada i genomsnitt tio år.


Petter Bäckgren

Studien visar också på långsiktiga terapeutiska effekter. Med Carbonhand får användarna ett starkare och uthålligare handgrepp. De kan utföra dagliga aktiviteter såsom att äta själva, laga mat och göra aktiviteter med barnen. De leder till ökad självständighet och livskvalitet, säger Petter Bäckgren och fortsätter, genom att patienten kan utföra träningen med handsken hemma blir träningen betydligt effektivare och mer kostnadseffektiv för samhället.

Next article