Skip to main content
Hem » nyheter » Här har barnen nära till sjukhuset och familjen 
Barnhälsa

Här har barnen nära till sjukhuset och familjen 

Man kan tycka att det är en självklarhet att man som förälder ska få vara tillsammans med sitt barn när det genomgår tuffa medicinska behandlingar på sjukhus långt hemifrån. Men så är det inte alltid. Avsaknad av familjeboenden i anslutning till sjukhuset gör att familjer måste splittras. För många är det inte heller ett alternativ att ha hela familjen boende på hotell under långa perioder.  

När ett barn blir allvarligt sjukt drabbas hela familjen. Som förälder oroar man sig för sitt barn, partner och andra barn. Som syskon kan det vara svårt att förstå vad som händer, man oroar sig för sitt sjuka syskon och för sina föräldrar. Livet vänds upp och ner. Sådant som tidigare var jätteviktigt blir betydelselöst. Samtidigt kan de enklaste sakerna bli den största hjälpen och helt avgörande för att man ska orka. Som att hela familjen får vara tillsammans. 

Det är därför Ronald McDonald Hus finns, ett hem hemifrån. Husen är belägna på gångavstånd till specialistsjukhusen och här kan hela familjen bo och leva tillsammans i en trygg hemmiljö under behandlingstiden.  

Ett hem hemifrån för hela familjen 

I Husen erbjuds ett hem för hela familjen där farmor eller mormor kan komma och avlasta föräldrarna och dit släktningar kan komma på besök. Här lagar man mat, tvättar, städar och läser läxor. Det finns utrymme att leka, både inne och ute, och man kan ha såväl taco-tisdag som fredagsmys. I Husen finns alltid personal och volontärer, men framför allt andra familjer som är i samma situation och förstår precis vad man går igenom. Här hittar både små och stora nya vänner, ibland för livet. Naturligtvis finns det också möjlighet att dra sig undan i familjens privata rum, när man inte orkar prata med någon alls. Att samla kraft mellan behandlingarna på sjukhuset är viktigt för både föräldrar och barn. Boendet betalas av hemregionen och familjerna själva betalar inget för tiden de bor i Husen.  

Behov av fler familjeboenden 

Idag finns det fem Ronald McDonald Hus runt om i Sverige där drygt 4 300 familjer bor varje år. Men behovet av familjeboende är fortsatt stort och tidvis tvingas Husen tacka nej till familjer som önskar en plats att bo i anslutning till barnets sjukdomsperiod. Förhoppningen är att kunna etablera ännu ett Hus, denna gång i Solna intill Karolinska Universitetssjukhuset, som saknar familjeboende i området.  

En familj i balans skapar trygghet även för det svårt sjuka barnet och mår familjen bra psykiskt bidrar det till läkandet. Det borde vara självklart att familjen ska få möjlighet att vara tillsammans när ett barn blir svårt sjukt. Därför kommer vi aldrig sluta arbeta för att erbjuda familjeboende till fler familjer.

Next article