Skip to main content
Hem » nyheter » Ellinor Bjurströms ärliga ord om psoriasis
Din hud

Ellinor Bjurströms ärliga ord om psoriasis

Foto: Daniel Petersson

Efter att ha levt med psoriasis sedan fyra års ålder har Ellinor Bjurström, känd från TopModel och Unga mammor, äntligen fått den under kontroll. Så här lärde hon sig att inte låta den kroniska sjukdomen styra hennes liv.

Föreställ dig att du året runt måste bära lager på lager av hudtonade strumpor för att täcka fula fläckar av flagnande hud på din kropp. Allt för att inte bli mobbad i skolan. Detta var Ellinors vardag under lång tid. Hon fick de första utslagen vid fyra års ålder, men psoriasisdiagnosen kom först när hon var sex. I tonåren var utslagen som värst.

– Gud vad du är äcklig! kunde klasskompisarna säga till mig. Jag ville inget hellre än att passa in. Jag blev också rädd för hur en partner skulle se på mig, berättar hon. Det var då hon började tänka elaka tankar om sig själv.

Självhatet blev allt starkare

När Ellinor tittade sig i spegeln, såg hon det andra sa att hon var. Äcklig. Hon tänkte att de berättade sanningen. Till slut gömde hon hela sin kropp. Hon bytte skola i sexan för att komma bort från mobbarna. Hon slutade gå på aktiviteter, gymnastik och på stranden. Ingen av hennes nyfunna vänner visste om att hon hade psoriasis. Ellinor vågade inte berätta. Men när hon tog av sig kläderna hemma fick hon en käftsmäll av verkligheten.

–Jag hatade mig själv och kände mig väldigt ensam, säger Ellinor.

TopModel – vändpunkten som förändrade allt

När hon som 14-åring fick spendera tre veckor på Gran Canaria genom Ung med psoriasis inträffade den definitiva vändpunkten. Under vistelsen träffade hon andra med samma hudsjukdom. Ellinor kände en djup grundtrygghet och gemenskap. Hon vågade öppna upp sig kring allt som hon dolde i vardagen. Vårdresan och samhörigheten gav henne mod att söka till TopModel – en dröm hon haft så länge hon kan minnas. I ansökan nämnde hon aldrig sin psoriasis. Och hon kom med! Det var först vid momentet där hon skulle stå framför juryn i bikini som allt rasade. Ellinor sa till produktionen att hon inte skulle klara av det, men de övertalade henne. Det blev den största vändpunkten. Hon kunde äntligen vara sig själv fullt ut.

En rädsla som inte var sann

–Jag möttes med så mycket kärlek efter programmet. Med facit i hand, så är det tack vare min psoriasis som jag älskar mig själv och trivs i livet. Om jag genom mina bilder kan hjälpa en enda person till exempel att våga gå i bikini på badstranden, så har allt lidande varit värt det, säger Ellinor. Idag är hon glad och tacksam över att hon vågade och för all värme och stöd hon fått. Och hon menar att de största rädslorna i livet oftast bara är rädslor. För dina tankar om dig själv är som regel inte sanningen. Varje gång du går emot de obehagliga tankarna kommer du bli lite säkrare i dig själv. Efter att ha provat det mesta i behandlingsväg använder sig Ellinor numera av biologiskt läkemedel som fungerar bra för henne. Samtidigt är hon medveten om att det är en kronisk sjukdom, vilket gör att hon aldrig vet när den blossar upp igen.

Inspirationskälla för andra

Nu vill hon vara en förebild för andra som hon själv saknade när hon var ung.

–Det är okej att det är jobbigt när du är mitt uppe i det. Men du ska veta att det inte definierar dig som person. Din åkomma tar inte bort skönheten. Se på mig, jag är en modell med psoriasis, säger Ellinor. Hon tillägger att möjligheterna i livet är oändliga. Och att ingen ska känna sig ensam med sina känslor till sin sjukdom. För vi är många med samma känslor och funderingar.

Next article