Skip to main content
Hem » nyheter » Diabetesdiagnosen vände upp och ner på Dominos liv
Folkhälsa

Diabetesdiagnosen vände upp och ner på Dominos liv

För 27-åriga Domino Stålvant, som diagnostiserades med typ 1-diabetes under en vistelse på Bali som 23-åring, var sjukdomsbeskedet något av en överraskning som krävde en rejäl livsomställning. Med åren har Domino lärt känna sin diabetes. Hon delar bland annat med sig av sin vardag på Instagram, där hon är en förebild som ökar kunskapen om diabetes.

Domino Stålvant har alltid varit en aktiv person som älskar att resa, träna och dessutom har ett stort matintresse. Hon fick typ 1-diabetes efter att ha varit rejält sjuk i denguefeber och tyfoidfeber när hon bodde på Bali. Sjukdomarna försvagade immunförsvaret och enligt läkarna var det just det som utlöste Dominos typ 1-diabetes.

–Jag visste inte mycket om diabetes och kände inte heller till att även typ 1-diabetes är en sjukdom som man kan få när som helst i livet. Att jag, som var mitt i livet, kunde få typ 1-diabetes, kom verkligen som en överraskning för mig, säger Domino Stålvant.

Där och då inleddes hennes resa mot acceptans för en sjukdom som hon kommer att ha resten av sitt liv.

–Ibland känns det orättvist och jobbigt att behöva anpassa mitt liv så mycket efter min diabetes. Andra gånger kan jag känna tacksamhet för att jag kan inspirera så många genom att dela med mig av min vardag med diabetes på Instagram, där jag delar inspiration, tips och erfarenheter. Att leva med typ 1-diabetes handlar mycket om att planera, tänka till och att ständigt ligga steget före. Jag lägger dagligen mycket tid på att hålla mitt blodsockervärde på en bra nivå, säger Domino Stålvant.

Ständig balans att hitta rätt blodsockernivå

Hon saknar ibland den spontanitet som hon kunde tillåta sig innan diabetesdiagnosen, exempelvis att kunna ge sig ut på en spontan löprunda på morgonen utan att först behöva ta sitt insulin, vänta på att det ska verka och att återigen mäta blodsockernivån direkt efter frukost.

–Om mitt blodsocker är för högt så blir jag irriterad, ofokuserad och slö. Om blodsockret i stället är för lågt blir jag kallsvettig och allmänt orolig. Jag håller fortfarande på att lära känna min kropp med diabetes och tycker ofta att det är svårt att få i mig exakt rätt mängd insulin för att jag ska må bra. Jag är inte en person som normalt sett har något stort kontrollbehov, men för att må långsiktigt bra med typ 1-diabetes krävs noggrann planering, säger Domino Stålvant.

Förebild för andra med diabetes

På Instagram visar Domino bland annat upp den sensor och pump som hon använder för att hålla koll på sitt blodsocker.

–Många unga tjejer och mammor till barn med diabetes följer mitt konto. Jag har förstått att många personer med diabetes känner tabu inför att visa upp de hjälpmedel som faktiskt hjälper dem att hålla koll på sin blodsockernivå och i förlängningen hålla sig vid liv, men jag tycker absolut inte att det är något att skämmas över. Även många personer som inte har diabetes följer mig på Instagram. Ibland hör de av sig och tackar mig för att jag sprider kunskap om diabetes och hur det är att leva med den här sjukdomen, säger hon.

Försök att acceptera din diabetes

Att sprida kunskap om diabetes är på många sätt också livsviktigt. Domino kommer exempelvis ihåg den gången hon fick lågt blodsocker när hon var ute med några tjejkompisar. En av tjejerna tänkte då att en insulinspruta var det bästa sättet att hjälpa henne, men det kan i själva verket innebära livsfara. För en person med typ 1-diabetes behandlas lågt blodsocker bäst genom att äta något med socker i.

–Mitt viktigaste budskap till andra med diabetes är att försöka acceptera sin sjukdom så gott det går, även om det ibland kan kännas svårt. Det existerar tyvärr fortfarande många fördomar om diabetes, exempelvis att den kan tränas bort eller att personer med diabetes inte kan äta socker. Dessa fördomar vill jag bidra till att sudda ut, säger Domino Stålvant avslutningsvis.


Högt och lågt är boken för dig som lever med typ 1-diabetes på olika sätt, för dig som vill känna samhörighet, för dig som vill lära dig mer om sjukdomen, eller för dig som vill åt varierade, enkla och goda recept. Här har du nämligen lite av allt och något för alla – diabetiker som icke-diabetiker – med ett fyrtiotal recept. Det här är boken Domino själv önskar att hon fick i sina händer när hon, från ingenstans och mitt i livet, diagnostiserades med typ 1-diabetes. 

Boken går att förhandsboka på Bokus från 18e juni! 


Next article