Skip to main content
Hem » nyheter » Bakterierna som räddar magen
Sponsrad

En balanserad tarmflora hjälper mot kronisk inflammation och stärker immunförsvaret.

I våra tarmar finns det runt 100 000 miljarder bakterier av fler än 1 000 olika arter. Tillsammans utgör dessa mikroorganismer vår mikrobiota, även kallad tarmfloran. Hos friska vuxna är tarmfloran relativt stabil, men den kan påverkas av ett flertal olika faktorer som livsstil, kost och omgivning.

I tarmfloran finns både goda och onda bakterier. Det finns även neutrala bakterier som varken är goda eller onda men som spelar en viktig roll för matsmältningen. Obalans i tarmfloran innebär att antalet goda bakterier i tarmen minskar i antal, vilket ger utrymme för onda bakterier att föröka sig och ta över. På lång sikt kan detta leda till kronisk inflammation.

Det finns två typer av inflammation: akut inflammation och kronisk inflammation. Akut inflammation är när immunförsvaret reagerar på exempelvis en skada eller sjukdom. Då sker det ofta genom svullnad eller rodnad, och går över när kroppen är frisk eller skadan är läkt. Kronisk inflammation kallas ofta för låggradig eller tyst inflammation och kan pågå i kroppen i flera år innan den visar sig, oftast i form av olika allvarliga hälsotillstånd och livsstilssjukdomar. Kronisk inflammation är i sig inte en sjukdom, utan en process som förknippas med andra problem. Kronisk inflammation visar sig oftast genom symtom som exempelvis olika magproblem.

PROFESSORNS UPPTÄCKT
En händelse på kliniken gjorde att Stig Bengmark fick upp ögonen för tarmflorans betydelse för hälsan.

Ett företag som insett allvaret med kronisk inflammation är SuperSynbiotics. Sedan grundandet 2016 har man specialiserat sig på magens koppling till hälsan och har genom att sprida forskning och kunskap hjälpt över 30 000 personer till en bättre maghälsa. Bakom företaget ligger bland andra välrenommerade professorn Stig Bengmark, som förra året gick bort vid 94 års ålder.

Efter att ha avslutat sina studier på Lunds universitet, hade Stig en lång karriär som professor i kirurgi, chefskirurg och klinikchef på Lunds universitetssjukhus. Hans specialitet var leverkirurgi, men en händelse på kliniken gjorde att han fick upp ögonen för ett nytt område – tarmfloran och dess betydelse för människors hälsa.

En ung läkare på kliniken hade fått i uppgift att studera de 81 senaste stora leveroperationerna. När han redogjorde för resultaten av studien visade det sig att man missat att ge vissa patienterna den antibiotika som enligt dåtidens praxis skulle ges under en vecka efter operationen. Resultatet visade att alla infektioner återfanns hos de patienter som tagit antibiotika, de som inte fått antibiotika var infektionsfria.

Stigs nyfikenhet väcktes – hade antibiotikan lyckats utarma den nyttiga tarmfloran? Och hur skulle man i så fall kunna återställa den?

Stig började studera tarmfloran närmare, och hans teorier bekräftades både av hans egen forskning och av andras. Studier visade att tarmfloran kunde ha stor betydelse för människors hälsa – hela 70 procent av immunsystemet visade sig sitta i tarmen.

1999 startade Stig därför ett forskningsprojekt tillsammans med några kollegor. Målet var att hitta goda tarmbakterier, som tillsammans kunde förstärka varandras egenskaper, och ha en antiinflammatorisk effekt.

Baserat på sina studier av över 500 olika mjölksyrabakterier valde forskarna ut och tog patent på flera unika stammar av mjölksyrabakterier. De efterföljande åren utfördes ett flertal studier med forskningspreparatet Synbiotic2000, som bland annat visade sig vara effektiv när det gäller att slå ned inflammation, samt för att rekonditionera tarmfloran och stärka immunförsvaret. Resultaten av studierna överträffade alla förväntningar och 2016 valde man att göra produkter baserade på kompositionen tillgängliga för allmänheten genom lanseringen av Synbiotic. Företaget SuperSynbiotics är i dag ett av de ledande i Sverige inom sin kategori.

De senaste årens forskning har visat hur viktigt det är med en balanserad tarmflora för ett friskt och antiinflammatoriskt liv. SuperSynbiotics, som har flera pågående studier och nya produkter på gång inom området, ligger med andra ord helt rätt i tiden.

Synbiotic15 Daily innehåller 30 dagsdoser i pulverform som du rör ner i ett glas vatten.

PROBIOTIKA ELLER SYNBIOTIKA?

Probiotika är ett tillskott av enbart goda bakterier, medan synbiotika är ett tillskott av goda bakterier och kostfibrer. Kostfibrerna spelar en viktig roll i tillskottet då de fungerar som mat till bakterierna i tarmen. Dessutom är kostfibrer en viktig del av kosten för en normal tarmfunktion. Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna bör konsumera minst 25–35 gram kostfibrer per dag.

OM SUPERSYNBIOTICS

SuperSynbiotics är ett svenskt företag specialiserat på tarmfloran och dess koppling till ett friskt och antiinflammatoriskt liv. SuperSynbiotics tillverkar unika och patenterade kosttillskott där det bästa från mjölksyrabakterier och kostfibrer kombineras. Kosttillskotten är baserade på 25 år av kliniska studier och finns att köpa på supersynbiotics.se

Next article