Skip to main content
Hem » nyheter » Annies psoriasis har gått upp och ner under årens lopp
Din hud

Annies psoriasis har gått upp och ner under årens lopp

Psoriasis är en av Sveriges vanligaste hudsjukdomar, en inflammatorisk folksjukdom som orsakas av en alltför snabb tillväxt av hudceller. För 57-åriga Annie, som haft psoriasis sedan tidiga tonåren, har sjukdomen gått i skov under årens lopp. Efter flera år av relativt milda besvär blossade hennes psoriasis upp rejält efter en stressig period i livet.

Jag fick psoriasis som 13-åring. Det började med att huden på armbågarna var torr och kliade mycket. Sedan dess har jag levt med min psoriasis, som ofta lindras på sommarhalvåret och ger mer besvär på vinterhalvåret. Visst var det jobbigt att huden kliade i princip hela tiden, men med tiden vande jag mig vid det, säger Annie.

En söndagsmorgon 2009, när Annie var i 40-årsåldern, vaknade hon med starka smärtor och svullnader i händerna och fingrarna. Hon trodde först att det rörde sig om en stelhet som skulle försvinna successivt under dagens lopp, men besvären tilltog istället och spred sig till axlarna, armarna och fötterna.

–Jag gick till en läkare som remitterade mig till en reumatolog. Så småningom fick jag  diagnosen psoriasisartrit, en kronisk inflammatorisk sjukdom som orsakar smärta, stelhet och svullnad i kroppens leder, säger hon.

Stress utlöste psoriasisskov

För Annies del var psoriasisartriten en konsekvens av den psoriasis hon diagnostiserats med som barn.

–I många år lyckades jag hålla psoriasisartriten i schack, men för ett drygt år sedan, efter en period som präglats av mycket stress, blossade både psoriasisen och psoriasisartriten upp rejält. Jag fick psoriasis på stora delar av kroppen och blev riktigt dålig, säger hon.

Just nu påverkas hennes vardag mycket av sjukdomarna.

–Psoriasisutslagen kliar och svider och psoriasisartriten orsaker mycket ledsmärta. Jag kan jobba och ha en fungerande vardag, men mina fotsmärtor gör att jag tyvärr inte klarar av att ta längre promenader, säger Annie. 

Var beredd att testa olika behandlingsalternativ

För Annie har stödet från patientföreningar och Facebookgrupper för psoriasispatienter betytt mycket. Därifrån har hon bland annat fått tips och råd kring olika behandlingsalternativ.

–En av de saker som kräver mest energi från mig just nu är att bollas runt i sjukvården. Jag har fått kämpa för att få komma till en hudläkare och få den behandling jag har rätt till. Nu  har jag en ny tid hos en hudläkare inbokad. Jag hoppas att det ska lindra mina besvär och underlätta vardagen, säger Annie.

Jag har fått kämpa för att få komma till en hudläkare och få den behandling jag har rätt till.

Hennes råd till andra som har stora besvär av sin psoriasis är att söka sig till en specialistläkare på en hudklinik. De har en gedigen kunskap om psoriasis och olika behandlingsalternativ.

–Du bör också vara beredd på att prova flera olika alternativ innan du hittar fram till den behandling som fungerar bäst för just dina behov. Om ett läkemedel inte fungerar för dig ska du alltid fråga din läkare om du kan få prova ett annat, säger Annie.

Next article