Hem » nyheter » Alla ska få chansen att uppfylla sina drömmar
Sponsrad

Att våga drömma är extra viktigt för barn och unga som lever med kronisk sjukdom.

Unga Reumatiker är en ideell organisation som arbetar aktivt för barn och ungas rättigheter i samhället.

– Även om man lever med en kronisk sjukdom är det viktigt att sätta upp mål och kunna drömma. Vi är inte bara vår sjukdom, säger Alice Bäckström, Riksstyrelseledamot i Unga Reumatiker, och fortsätter:

– För den som lever med reumatisk sjukdom kan en dröm exempelvis vara att inte må dåligt av sina mediciner eller få hjälpmedel för att kunna utöva en fritidsaktivitet.

Alice Bäckström
Riksstyrelseledamot, Unga Reumatiker

Viktigt med rätt bemötande

Det är vanligt att vårdgivare bemöter patienten som en diagnos, istället för att möta individen.

– Fokus hos vårdpersonalen är oftast att få patienten att må bättre, rent fysiskt. Men ibland glömmer man bort att patienten har ett liv utanför sin sjukdom. Sjukdomen ska inte  vara ett hinder för att känna livsglädje och våga drömma, menar Alice Bäckström.

Nytt verktyg ser till att drömmar bli verklighet

Vardadrommar.se är en hemsida som lanserats av Unga Reumatiker. Hemsidan hjälper vårdgivare flytta fokus från det patienten inte klarar av och istället utgå från det som patienten vill uppnå. Tanken är att verktyget ska bana väg för en mer personcentrerad vård, där patientens hela välmående står i fokus.

– Vårda Drömmar ger vårdgivare ett verktyg som tydliggör vilken typ av vård som krävs för att förverkliga en dröm. För vad är vi om inte våra drömmar, avslutar Alice.

Nästa artikel