Skip to main content
Hem » nyheter » 8 tips: Så undviker du gula och missfärgade naglar
Sponsrad

Svampinfektion i naglarna är väldigt vanligt och beror ofta på en infektion som trängt in i nageln genom sprickor eller snitt i huden. Nagelsvamp är vanligtvis inget oroa sig för, men obehandlat kan det i värsta fall leda till nagelavfall. Idag finns det bra sätt att förebygga och behandla nagelsvamp på både fingrar och tår.

Diana Sahyzadeh
Brand Manager, Karo Healthcare

Orsaken till nagelsvamp är olika svampar, där den vanligaste kallas dermatofyter. Även jäst och mögel kan vara orsaken. Tånagelsvamp uppstår ofta till följd av fotsvamp och sprids lätt från nagel till nagel. Nagelsvampen är smittsam och infektionen kan överföras genom att gå barfota i miljöer där svampar finns eller genom att använda någon annans skor eller smutsiga strumpor. Svamp trivs dessutom i våta och fuktiga miljöer, så se till att lufta fötterna med jämna mellanrum. Undvik att gå runt för länge i svettiga skor som inte luftar och var vaksam i våta miljöer så som exempelvis badhus. När fötterna blir våta och hudbarriären mjukare blir de mer känsliga och svampen tränger sig enklare in.

Lär dig identifiera nagelsvamp

Nagelsvamp är lätt att identifiera när man känner till de vanliga symptomen. Det tydligaste tecknet är ofta en gul färg på nageln. Den gula färgen tyder oftast på en infektion som bör behandlas. I de flesta fall börjar infektionen i kanten av nageln och sprider sig sedan gradvis till mitten. Andra vanliga symptom är dålig lukt från nageln, spröd nagel, förtjockad nagel eller en förvrängd nagel som lyfter från nagelbädden. Om nagelsvampen går obehandlad kan du även uppleva smärta, obehag och svullnad i området.

Så blir du av med nagelsvamp

Ju snabbare du upptäcker och behandlar nagelsvampen, desto större är chansen att undvika besvär och smitta andra. Svampen riskerar inte att bara att sprida sig till andra naglar utan även till andra kroppsdelar, till exempel fotsvamp. Det finns olika sätt att behandla och förebygga nagelsvamp.

I de allra flesta fall behöver du inte uppsöka läkare för besvär med nagelsvamp. Här följer 8 tips för att behandla och förebygga nagelsvamp:

  1. Undvik syntetiska strumpor.
  2. Använd luftiga och torra skor.
  3. Dela inte strumpor, skor eller nagelsax med andra.
  4. Använd badtofflor i allmänna utrymmen för att skydda fötterna.
  5. Torka alltid fötterna ordentligt, särskilt mellan tårna.
  6. Undvik att ha nagellack för länge och applicera inte nytt lager över gammalt.
  7. Håll naglarna välklippta och rena.
  8. Använd Nailner 2in1* som penna eller pensel. Produkten har en bevisad effekt mot nagelsvamp och ger resultat på bara sju dagar. Finns på apotek.

*Nailner är en medicinteknisk produkt, läs bruksanvisningen noga innan användning.

Next article