Skip to main content
Hem » Mannens Hälsa » Dödligheten i Sveriges vanligaste cancersjukdom måste ned!
Sponsrad

Varje liv är viktigt! Prostatacancer är den cancersjukdom som flest män dör utav. De 2 200 män som dör varje år i prostatacancer, är alldeles för många. Men det går att få ned dödligheten i prostatacancer.

Den första november startar Mustaschkampen med årets budskap: Det här var min pappa och Det här var min man. Prostatacancerförbundet bedömer att det går att rädda 1 000 liv varje år om regeringen inför nationell screening.

Årets tema är: Närstående och vikten av livskvalitet

Mustaschkampen är en årlig kampanj som äger rum i november, som vill öka allmänhetens kunskap om prostatacancer och uppmuntra till att män odlar mustascher och allmänheten samlar in medel till forskning för att minska dödligheten och öka livskvaliteten. Sammanlagt skapar man runt om i landet över 200 aktiviteter. Exempel på dessa är debatter, konferenser, insamlingar på gator och torg, motionslopp, konserter och försäljning av mustaschbakelser samt handbollsmatcher, ishockeymatcher, motorcykelkorteger, V75 och mycket annat. Alla kan göra något och alla bidrag gör skillnad. Mustaschkampen kombinerar humor och allvar.

Per-Anders Nygård
Kampanjledare, Mustaschkampen
Torsten Tullberg
Kampanjledare, Mustaschkampen

Cirka 500 hundra företag deltar och allting är samordnat av Prostatacancerförbundet och 29 lokala patientföreningar. Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom som varje år drabbar 10 000 män. 125 000 män har eller har haft sjukdomen.

Mustaschkampens ambassadörer 2023 

Lasse ”Kurt Olsson” Brandeby och dottern Anna, Magnus Härenstam och dottern Smulan, Martin Andersson och dottern Elin, Uno Palm och hans fru Lolo. Alla fyra männen gick bort alldeles för tidigt i prostatacancer.

Förlusten av en enda människas liv går inte att väga upp av någon förnuftsmässig vinst. 

Livets värde får inte skadas utan måste försvaras. Det är allvarligt att människor lider och har det svårt. Om någon får en allvarlig sjukdom, är det vanligt att familjen känner ansvar och skaffar sig kunskaper i hopp om tillsammans med vården att övervinna sjukdomen. Att försvara livets värde är detsamma som att arbeta för det goda livet. Vi hoppas därför att så många som möjligt stödjer Mustaschkampen och forskningen så att fler överlever.

PROSTATACANCERFÖRBUNDET

Prostatacancerförbundet är en riksorganisation med 29 lokala patientföreningar som tillsammans verkar för ökad kunskap om prostatacancer. För att nå vår vision ”En framtid utan Prostatacancer” stödjer vi forskning och utveckling genom en egen fond – Prostatacancerfonden. Vi driver även påverkansarbete för en bättre prostatacancervård och sprider information och kunskap om sjukdomen.

Next article