Hem » Maghälsa » Stomiopererades hudproblem kan enkelt förebyggas
Sponsrad

Personer som genomgått en stomioperation drabbas ibland av hudproblem på huden under stomibandaget. Det påverkar förstås livskvaliteten men det finns mycket man kan göra för att förebygga och behandla hudproblematik. Vänta därför inte med att söka hjälp eller vidta åtgärder.

Ann Andersson

Produktspecialist, M Care

Foto: Maja Rodman

Hudskyddsplattan i stomibandaget har i uppgift att skydda huden runt stomin. För en del stomiopererade uppstår ibland läckage under plattan vilket kan leda till hudskador. Läckagen kan bero på att hålet i stomibandaget inte är rätt anpassat till stomins storlek eller att plattan inte fäster på huden till följd av gropar eller veck runt stomin. Formen på din mage kan förändras, särskilt om du går upp eller ner i vikt, vilket också kan leda till läckageproblem. Det i sin tur kan orsaka röd, irriterad och sårig hud, säger Ann Andersson, produktspecialist på M Care.

Kontakta din stomiterapeut

Hon rekommenderar stomiopererade som fått hudproblem att ta kontakt med sin stomiterapeut. Ta kontakt direkt, vänta inte tills problemen blir värre. Den här typen av hudproblematik kan man ofta behandla relativt enkelt.

– Stomiterapeuter kan identifiera orsaken till problemet. De kan exempelvis kontrollera att hålstorleken stämmer och att stomibandaget passar användaren. De kan komplettera exempelvis med en tätningsring, ett hudskydd eller välja att prova ut ett nytt stomibandage som bättre passar den stomiopererade, säger Ann Andersson.

Rengör huden varsamt

Valet av stomibandage kan ha betydelse för hudhälsan. M Care tillhandahåller Salts Healthcares stomibandage som innehåller Aloe Vera vilket kan hjälpa till att lugna och vårda huden runt stomin. På M Cares hemsida finns även en broschyr om hudvård för nedladdning. M Care har även ”Stomipodden” där avsnitt 2 särskilt handlar om hudvård. Där samlas många konkreta hudvårdstips.

– Mina råd till stomiopererade är att regelbundet undersöka hur huden under stomibandaget ser ut. Var uppmärksam på eventuella rodnader eller sår. Rengör huden varsamt med mjuka kompresser fuktade i vanligt vatten. Undvik tvål eller använd en mild tvål med ett PH-värde som påminner om hudens eget. Var också noga med att huden är torr när du sätter fast stomibandaget igen, säger Ann Andersson.

Nästa artikel