Skip to main content
Hem » Maghälsa » Medicinska livsmedel som lindrar vid IBD
Sponsrad

De kroniska inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom blir allt vanligare. I Sverige lider cirka 1 procent av befolkningen av sjukdomen. Behandlingen har förbättrats avsevärt bland annat genom framsteg inom nya immunmodulerande läkemedel. Det finns även livsmedel som kan användas som kostbehandling för att dämpa oönskade tarmflöden vid till exempel ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

Ulcerös kolit och Crohns sjukdom bryter ofta ut i tonåren och upp till trettioårsåldern. Men kan förekomma i alla åldrar. De bakomliggande orsakerna är inte klargjorda, men mycket tyder på att det finns ett samspel mellan arv- och miljö. Rökare drabbas oftare än icke rökare.

Symptom

Sjukdomarna är kroniska och pågår i skov med mellanliggande relativt besvärsfria perioder. Vanliga symtom vid skov är diarréer, buksmärta och viktnedgång. IBD innebär kroppsliga begränsningar vilket ofta leder till en förändrad självbild och en begränsad vardag. Då man har IBD livet ut är det viktigt att hitta sätt att förhålla sig till och hantera sjukdomen. Det är viktigt att söka vård i ett tidigt skede och få en utredning av en specialist.

Påtagliga förbättringar med särskilda livsmedel

Jan G Bruhn som är professor Emeritus i farmakognosi menar att en bättre förståelse för kostens och tarminflammationens roll har banat vägen för kostinsatser och och specifika livsmedel som kan motverka täta diarréer och på så sätt återställa vätskebalansen. Sahlgrenska universitetssjukhuset har under lång tid forskat på Protein Antisekretorisk Faktor (Protein-AF) som upptäcktes då antibiotika förbjöds inom djurhållningen. Proteinet fyller en viktig funktion i kroppen. Den hjälper till att återställa vätskebalansen och ser till så vätska inte läcker ut. Kroppens egen produktion av Protein-AF aktiveras av vissa livsmedel.

jangbruhn

Jan G Bruhn

Professor Emeritus i farmakognosi

Foto: Ewa Rudling

Bättre vätskebalans ger mindre diarréer

Forskare har i samarbete med Lantmännen tagit fram särskilda livsmedel till exempel speciella havreflingor, SPC-flakes för patienter som lider av ulcerös kolit och Crohns. Studier visar att patienter får en påtaglig lindring av sina tarmbesvär. Jan G Bruhn säger att de lindrande livsmedlen är att ses som ytterligare ett alternativ och något som kan användas parallellt med annan behandling. I slutändan handlar det om en förbättrad livskvalitet för patienter med IBD.

Next article