Hem » Maghälsa » Så fick Helena hjälp med sin besvärliga mage
Maghälsa

Så fick Helena hjälp med sin besvärliga mage

Foto: Unsplash

Helena Grenholms hälsoresa har varit långt ifrån okomplicerad men efter många turer i den traditionella vården var det till slut ett avancerat kosttillskott som blev lösningen på hennes mag- och tarmproblem som bland annat tog sig uttryck i återkommande nässelfeber.

helena grenholm

Helena Grenholm

Foto: Privat

Det tog flera år innan jag fick rätt diagnos och rätt hjälp för mina problem. Det hela började med att jag vaccinerades mot svininfluensan 2009. Efter det kände jag mig trött och orkeslös, symptom som inte försvann. Jag fick svår nässelfeber och överkänsligheter som inte gick att påvisa med allergitester. Jag hade även svårt att ta upp näring och gick ner drygt tio kilo samt tappade stora delar av mitt hår.  Jag fick dessutom allvarliga problem med magen och värk i kroppen efter att dricksvattnet i Östersund var förorenat med kryptosporidier, säger Helena Grenholm.

Antibiotika blev dödsstöten för magen

2012 drabbades hon av en total stresskollaps med kramper och hyperventilering. Helena togs in akut på sjukhuset och utreddes så småningom på neurologkliniken. Det resulterade dock inte i någon diagnos.

– Jag fick diagnosen utmattningssyndrom och låg och vilade merparten av dygnet. Jag var riktigt illa däran, kunde knappt gå, hade lock för öronen, kraftig huvudvärk och balanssvårigheter. Läkaren skrev ut SSRI-tabletter, vilket gjorde att jag mådde bättre psykiskt. Samtidigt förvärrade de mina magproblem och hudproblemen hade eskalerat så att huden kändes som papper.

När jag blev biten av en häst och började ta antibiotika för att undvika infektion så blev det dödsstöten för magen, säger Helena Grenholm.

Kroppen var slutkörd och Helena stod maktlös inför sina allvarliga hälsoproblem. Hon uteslöt gluten från sin kost, men fick tillfällig lindring via homeopat och akupunktur, men grundproblematiken fanns kvar.

Kurerade sig själv med naturläkemedel

Helenas symptom var ett mysterium och ingen läkare lyckades ställa någon diagnos. Vändpunkten kom när hon fick tips om att testa en produktfrån RevivaBio.

– Jag var villig att testa allt som kunde hjälpa mig att må bättre och provade ett avancerat kosttillskott som heter Daosin. Det gjorde verkligen en jätteskillnad för mig och gjorde det möjligt att börja äta i stort sett som vanligt igen. Tidigare tvingades jag utesluta nästan allt mycket från min kost för att inte förvärra mina magproblem. Jag började även äta smörsyra som bidrog till den långsiktiga läkningen av min tarm, säger Helena Grenholm.

Sedan hon började äta Daosin regelbundet har viktnedgången vänt. Helena fick så småningom veta att hon i många års tid haft en läckande tarm, vilket innebär att ämnen som vanligtvis stannar kvar i tarmen läcker ut i blodet.

– Sedan sommaren 2020 använder jag Daofood Plus som anses vara sju gånger effektivare än Daosin.

Jag har inte mått så här bra på mycket länge, jag är så glad att jag hittade rätt naturläkemedel som till slut hjälpte mig att få ordning på mina hälsoproblem, säger Helena Grenholm.

Nästa artikel
Hem » Maghälsa » Så fick Helena hjälp med sin besvärliga mage
Maghälsa

Hur är det att leva med svår diarré?

Det finns flera situationer som kan orsaka diarré som är svår att hantera. Ett är att patienten har blivit opererad och tagit bort så mycket av tarmen att den inte kan ta upp den vätska och näring kroppen behöver. Ett annat är att patienten har fått strålbehandling mot sin tarm eller kemoterapi och funktionen blivit skadad. Cytostatika kan skada cellerna i mag- och tarmkanalen så att patienten även drabbas av inflammation och ödem.

– Har man en kort eller inflammerad tarm finns det inte tillräckligt med yta i tarmen som kan absorbera nödvändiga näringsämnen och vätska. Det mesta passerar tarmen väldigt snabbt som resultat flera avföringar per dag med lös och/eller vattnig konsistens. De allra värst drabbade behöver daglig tillförsel av vätska och näring via dropp, förklarar Per Hellström, professor inom gastroenterologi. 

Studier visar att upp till 80 procent av patienterna som behandlats med strålbehandling mot bäckenet får kroniska förändringar i mag- tarmkanalen, ungefär hälften av dem uppger att besvären påverkar deras dagliga aktivitet och livskvalitet.

Problemet är inte den akuta diarrén utan det kroniska problemet där man har en kvarstående diarré under lång tid. 

– Diarré är en sak men vattnig diarré är svårare- den innebär många gånger att man inte kan hålla tätt. Resultatet blir att man inte kan leva ett vanligt liv. Att exempelvis åka kommunalt är för många en omöjlighet.

En ständig stress

Stressen och oron har många gånger en mycket negativ inverkan på tillståndet.

– Vissa vågar knappt gå utanför dörren- de kan till exempel inte handla, gå på bio eller åka kommunalt.

Konsekvenserna på både kamratskap och det sociala livet är för många väldigt kraftiga. 

– Man äter med sina vänner. Men dessa patienter kan inte göra det, så fort de äter något måste de gå på toaletten. Det är ett stressmoment att alltid behöva ha tillgång till två toaletter, den ena kan ju vara upptagen. Vissa klarar inte av en normal skolgång då de inte kan skriva tentor som många gånger pågår i flera timmar. 

Det kan bli bättre

För att kunna stävja detta tillstånd ska man i första hand se över sin kost. Man måste i stort sett ge upp mjölkprodukter samt födoämnen som innehåller konstgjorda sockerarter som kan binda vatten i tarmen. 

– Ungefär hälften av vårt kaloriintag baseras på mjölkprodukter i olika former. Om du är laktoskänslig försök hålla dig till en medelhavskost, den lilla mängd mjölkprodukter och ost som förekommer i den är så pass vällagrad att laktoshalten är väldigt låg. 

Tre alternativ

Om en kostomläggning inte ger resultat kan man köpa peristaltikhämmande läkemedel på apoteket vilka stimulerar opioid-receptorer i tarmen, vilket gör att man får en ökad vattenabsorption i tarmen och tarmrörelserna går långsammare.   

– Fungerar inte det ska man söka läkarhjälp för att få mer effektiva preparat utskrivna. Dessa dämpar på samma sätt tarmens aktivitet och ökar upptaget av vätska från tarmen.

Tacksam över sin stomi

Bo Karlsson har opererat sin tarm sju gånger, första gången var i tonåren. Efter alla ingrepp har han nu kort-tarmsyndrom med stomipåse. 

– Trots och tack vare stomin lever jag ett bra liv idag. I början tyckte jag att det var lite genant, men utan den hade jag inte överlevt.

Ju kortare tarm desto sämre upptag av näringsämnen och snabbare passage genom tarmen. För Bo betyder det att han får ta dropp för att fylla på med vätska, vitaminer och mineraler.

– Jag förlorar mycket energi då hälften av det jag äter kommer ut genom tarmen som osmält mat. Ibland kan jag få väldiga flöden och det är svårt att alltid veta vad som ligger bakom. Det händer att jag inte hinner tömma påsen innan det är dags igen.

Kräv en remiss

Vården kan man sköta på egen hand eller inom den allmänna vården, men man behöver få ett behandlingsschema av en specialist.

– Får du inget gehör ska du be om ett andra utlåtande. Kräv att få en remiss till en specialistmottagning. Det finns hjälp att få.


ID-2020-12-28

Nästa artikel