Hem » Maghälsa » Rätt stomibandage kan betyda allt
Maghälsa

Rätt stomibandage kan betyda allt

man och kvinna vid havet
I samarbete med: M Care
Foto: Unsplash
man och kvinna vid havet
I samarbete med: M Care
Foto: Unsplash

Det är en livsförändrande händelse att bli stomiopererad vilket  kan innebära frågor och funderingar, men det finns bra hjälp att tillgå.

Stomin är en stor förändring i livet, säger Ann Andersson, produktspecialist på M Care. “Men att bli stomiopererad kan innebära att man kan återta kontrollen.” Ann som har jobbat som stomiterapeut i 15 år innan hon började på M Care, beskriver att en del upplever det som att de får ett nytt liv med en bättre livskvalitet efter sin stomioperation, andra kan behöva mer stöd och hjälp för att acceptera  sin nya livssituation. En del av den nya livssituationen handlar om att hitta ett stomibandage som passar.

ann andersson m care

Ann Andersson

Produktspecialist och Stomiterapeut, M Care

Foto: Maja Rodman

Skydda huden i 24h

Ann berättar att stomibandagets uppgift bland annat är att skydda huden runt stomin 24 timmar om dygnet. Tyvärr har Ann sett många patienter med hudskador runt stomin. Bra produkter är därför A och O. Under sina år som stomiterapeut kom hon ofta i kontakt med M Cares produkter som tillverkas av de två familjeföretagen Salts Healthcare i England och Eakin på Nordirland.

Ann såg färre hudproblem hos de patienter som använde sig av M Cares produkter. Det var de kvalitativa och hudvänliga produkterna samt omtanken som genomsyrar allt företaget gör, som ledde till att hon blev produktspecialist på M Care. ”Flera av våra produkter innehåller Aloe Vera, som på ett naturligt sätt lugnar och skyddar huden runt stomin”

Behovet av information

För många är det skrämmande med en stomioperation. Ann och hennes kollegor finns tillgängliga både på chatt, telefon och mail. M Care har ett brett informationsmaterial som kan besvara många av frågorna. Och inte bara på svenska, utan på 25 olika språk. För den som ännu inte är stomiopererad finns ett träningskit att beställa hem. Träna hemma-kittet innehåller en träningsstomi och det mest nödvändiga man behöver för att träna på att byta bandage samt tydlig och lättläst information. Många tycker att det underlättar att ha fått prova på hur det känns att byta bandage innan operationen. Dessutom har M Care en podd, Stomipodden, som görs av produktspecialisterna på M Care.

”Att podda trodde jag aldrig att jag skulle göra, men med all fin respons vi får så förstår jag att behovet finns”. Stomipodden hittar man på Spotify och iTunes.

Rätten att välja

Kommentaren ”Det känns inte att man har påsen på sig” är det bästa omdömet enligt Ann. Det första steget som stomiopererad är att välja rätt bandage baserat på individens behov och livsstil, menar hon. Sjukvården har tillgång till produkterna som finns på marknaden och det är viktigt att patienten känner sig trygg i sitt val. Därför menar hon att alla som vill ska prova sig fram för att hitta det stomibandage som passar bäst. Det går utmärkt att beställa provprodukter från M Care. Framförallt vill Ann att vi ska börja prata mer om stomi för att öka kunskapen inom området och för att ingen ska behöva känna sig ensam. I dag lever minst 43 000 svenskar i alla åldrar och bakgrunder aktiva liv med en stomi.

Läs mer här.

Nästa artikel