Skip to main content
Hem » Maghälsa » Krånglig mage? Så vet du om det är IBS
Sponsrad

Har du problem med magen? Du är inte ensam, nästan var 5:e svensk lider av IBS (Irritable Bowel Syndrome) och långt fler av magproblem. Symtomen på IBS och andra magproblem kan vara svåra att skilja på, för vi har ju alla någon gång upplevt smärta i magen på ett eller annat sätt.

Vad är egentligen IBS?

IBS är en förkortning och står för ”Irritable Bowel Syndrome” vilket på svenska betyder överkänslig, eller lättirriterad tarm. Det innebär att man har en störning i tarmen som påverkar dess funktion och känslighet. IBS är en kronisk sjukdom som kan komma och gå lite i perioder och som tyvärr saknar specifik behandling inom sjukvården idag. Man vet helt enkelt inte vad som orsakar IBS men det är en ofarlig sjukdom som tyvärr blir alltmer vanlig, framför allt bland unga personer.

Även om man inte vet varför IBS uppstår så vet man ändå ungefär vad som händer i kroppen. Det tros bero på förändringar i tarmen där funktionen och samspelet mellan tarmens muskler och nerver hamnar i obalans. Även samspelet mellan hjärnan och tarmen via nerver påverkas. Stress, ångest och oro kan utlösa IBS-besvär men det räknas inte som en orsak.

Vanliga symptom

Du som har IBS drabbas ofta av symptom som:

  • Magknip
  • Molande värk i magen
  • Ont (eller mindre ont) efter att du ätit
  • Mycket gaser
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Oregelbundna toalettvanor

Man kan även få andra symtom som illamående, svettningar, hjärtklappning, huvudvärk, trötthet och magkatarr. Det finns inget känt botemedel för IBS men det finns massor med saker man kan göra själv för att lindra symtomen och minska besvären. Det kan krävas en del experimenterande men det kommer vara värt det.

Upplever du något av symptomen?

Lindra symtomen och minska besvären

Magproblem kan påverka livskvaliteten avsevärt och därför är det viktigt att ta sina besvär på allvar. Det finns flera förebyggande åtgärder du kan göra för att minska besvären och lindra symtomen. Sofia Antonsson är legitimerad dietist som specialiserat sig på maghälsa och IBS och driver företaget Belly Balance. Sofia är den som implementerade kostbehandlingen FODMAP inom svensk sjukvård. FODMAP står för ”Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Polyoler)” vilket är ämnen som bör undvikas vid IBS och magbesvär.  

Förutom FODMAP finns det andra tips för dig med magproblem. Elexir Pharma har tagit fram ”Good Gut Feeling”, vilket är en serie med tre produkter 100% dedikerade till magens välmående på olika sätt: Fiber Komplex, Mjölksyrabakterier + Enzymer samt Silicol Gel.

Foto: Elexir Pharma


Tillsammans vill vi på Elexir Pharma och Belly Balance ta maghälsan till nya nivåer och hjälpa alla med krångliga magar. VI vill att alla ska veta att det finns naturlig hjälp att få.

Next article