Hem » Maghälsa » Jenny Carlson låter inte stomipåsen hindra henne från att förverkliga sin dröm
Maghälsa

Jenny Carlson låter inte stomipåsen hindra henne från att förverkliga sin dröm

Jenny Carlson, Foto: Christoffer Borg Mattisson

När handbollsspelaren Jenny Carlson var arton år diagnostiserades hon med den kroniska inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit. Efter att ha provat sig fram med olika läkemedel i flera års tid återstod bara ett alternativ för att kunna få en god livskvalitet: att genomföra en stomioperation. Jenny bestämde sig tidigt att inte låta stomipåsen begränsa hennes liv. Hon återupptog sin proffskarriär och har kontinuerligt fortsatt att utvecklas inom sporten hon brinner för. 

Jag har spelat handboll så länge jag kan minnas. När jag hittade handbollen kände jag verkligen att jag hittat rätt, det här var något jag kunde utvecklas inom och bli riktigt bra på, säger Jenny Carlson, som är 26 år och har spelat handboll sedan hon var fem år. Hon kommer från en utpräglad idrottsfamilj där friidrott, fotboll och handboll tidigt var en självklar del av vardagen.

Diagnostiserades som 18-åring

Hennes sjukdomshistoria tog sin början i 17-årsåldern, då hon ofta kände sig trött, mådde illa och hade problem med magen. Det dröjde innan Jenny kontaktade en läkare, men när hon till slut gjorde det fick hon diagnosen ulcerös kolit. Det är en kronisk tarmsjukdom som innebär att man har en ständigt pågående inflammation i tjocktarmens och ändtarmens slemhinnor. Sjukdomen går ofta i skov, vilket innebär att den kan variera i intensitet över tiden.

–Min pappa har ulcerös kolit, vilket gjorde att jag inte var helt överraskad när jag fick diagnosen. Samtidigt ville jag inte riktigt ta till mig det läkarna sa när de började prata om möjligheten att genomgå en operation och få en stomipåse. Jag sköt de tankarna ifrån mig och valde i stället att testa olika läkemedel som skulle lindra symtomen, säger Jenny Carlson.

För Jennys del innebar livet med ulcerös kolit att hon ofta hade låga energinivåer, vilket gjorde att hon var tvungen att hushålla med energin inför exempelvis en match. Hon behövde också ha nära till en toalett eftersom det kunde bli många toalettbesök varje dag. Tillvaron styrdes till viss del av behovet av att alltid ha tillgång till en toalett, åtminstone under de perioder då hon hade stora skov. Jenny fortsatte att träna handboll även efter diagnosen, men eftersom det var svårt att tillgodogöra sig all näring i maten hon åt bidrog det till att hon inte kunde prestera på topp på träningarna och matcherna.

Tog sig målmedvetet tillbaka till handbollen

–Jag fick testa det ena läkemedlet efter det andra men biverkningarna var många och ibland relativt allvarliga. Jenny drabbades bland annat av bältros, njursten och blodpropp. Läkarna var tydliga med att en stomioperation var det bästa alternativet för mig. Även om tanken på en stomipåse inte kändes särskilt lockande så ville jag förstås förbättra min livskvalitet. Operationen, som gjordes 2018, var omfattande och det tog ett halvår innan jag kunde spela handboll igen, säger Jenny Carlson.

Hon var målmedveten och hade hela tiden siktet inställt på att återgå till handbollen. Även om tränare, lagkamrater och läkare tvivlat på att hon skulle kunna återvända till handbollen efter stomioperationen visade Jenny tidigt att hon hade en vilja av stål. Även om det tog tid att komma tillbaka visade det sig så här i efterhand vara helt rätt beslut.

Kroppen begränsar inte längre tillvaron

För tre år sedan flyttade Jenny Carlson till Danmark och inledde en elitkarriär i den danska handbollsligan. Våren 2021 nådde hon ett viktigt mål när hon blev uttagen till det svenska handbollslandslaget. Hon har valt att vara öppen med sin sjukdom och med det faktum att hon har en stomipåse och har bland annat ett Instagramkonto där hon delar med sig av bilder från sin vardag.

För mig känns det viktigt att inte låta vare sig min sjukdom eller min stomipåse begränsa mitt liv.

– Jag vill inspirera andra personer som gjort en stomioperation att våga följa sin dröm och att fokusera på det positiva med stomipåsen. För mig innebär den att jag kan leva ett helt normalt och aktivt liv. Tidigare var det min kropp som begränsade min tillvaro men så är det inte längre, vilket känns jättebra, säger Jenny Carlson.

Nästa artikel
Hem » Maghälsa » Jenny Carlson låter inte stomipåsen hindra henne från att förverkliga sin dröm
Sponsrad

Vad är IBD?

Problem med mage och tarmar kan vara begränsande för såväl den som är drabbad, som de närstående. Att ständigt behöva vara orolig för att plötsligt få ont eller inte hinna till en toalett skapar oro och stress, vilket kan påverka såväl yrkesval som familjeliv. Detta är en realitet för de som drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Men utvecklingen går framåt; både kunskapen om sjukdomarna och behandlingsmetoderna utvecklas, och idag är inte bara symtomfrihet i fokus, utan även utläkning av tarmslemhinnan. 

Inflammatory Bowel Disease (IBD) är ett samlingsnamn för flera typer av kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar, där de två vanligaste är Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Vid dessa sjukdomar orsakar kroppens eget immunförsvar en kronisk inflammation som bland annat leder till svullnader och sår i tarmslemhinnan. Medan ulcerös kolit drabbar tjock- och ändtarmen, kan Crohns sjukdom påverka både tunn- och tjocktarmen. Ofta går problemen i skov, där perioder med mycket symtom kan följas av perioder med få eller inga problem. Man kan drabbas av IBD när som helst i livet, men vanligast är att sjukdomen debuterar när man är 15-40 år.

Stor skillnad mellan IBS och IBD

IBD kan lätt blandas ihop med IBS, men det är stor skillnad mellan de två tillstånden.

– Symtomen vid IBS och IBD kan te sig ganska lika för patienterna, men det är två olika sjukdomar. IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, och är en funktionell tarmsjukdom. Då har man förvisso också symtom från tarmarna, men ingen påvisad inflammation, säger Stefan Lindgren, professor emeritus i gastroenterologi vid Lunds universitet, samt läkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. IBD utvecklas, till skillnad från akuta tarminfektioner, över en längre tid och tilltar successivt. Långdragna besvär, i form av diarré, trängningar och synligt blod i avföringen är vanliga. För att ställa diagnos tar man blodprov för att se om det finns tecken på inflammation och till exempel järnbrist som en följd av blödningar från tarmen, förklarar han. Man mäter också om det finns ett inflammatoriskt protein (kalprotektin) i avföringen. Nästa steg är att göra en koloskopi och ta prover från tarmslemhinnan för att se om tarmen är inflammerad. Sedan ställer man en diagnos utifrån en sammanvägning av fynden. Vid IBS försöker man primärt hjälpa patienten att bli av med symtomen. Vid IBD är målet däremot att bli av med inflammationen som orsakar symtomen, säger Stefan Lindgren.

Stefan Lindgren

Foto: Privat

Varför är det viktigt att bli av med inflammationen?

– Synen på IBD har utvecklats, med nya läkemedel som möjliggör individualisering av behandlingen. Tidigare behandlade vi med kortison. Så länge patienten mådde bättre var alla nöjda. Därefter började man sträva efter att få inflammationen att lägga sig. Numera vill vi också att tarmslemhinnan ska se normal ut – helst även i mikroskop. Skälet till detta är att man sett att det minskar risken för skov, vilket i sin tur resulterar i mindre risk för sjukhusinläggning eller behov av operation. Även användningen av kortison minskar, vilket är positivt då kortison har många negativa effekter på kroppen, säger Stefan Lindgren. Det tar tid innan nya synsätt och behandlingar nått ut till alla hörn av vården, och det sista steget finns det fortfarande inte en total samsyn kring inom vården. Däremot är alla framme vid att slemhinnan ska se normal ut när man tittar på den vid koloskopi. Det ska inte finnas några sår, utan den ska se läkt ut. Det är målet.

Varje individ är unik och det finns ingen absolut korrelation mellan blodprovernas resultat och slemhinneläkning. Har man en kraftig inflammation i tarmen påverkas dessutom andra organsystem, till exempel lederna, berättar Stefan Lindgren. Därför behöver man även följa upp utvecklingen regelbundet, antingen med endoskop, eller genom kapslar som fotograferar tarmen.

– Behandlar vi tarmsjukdomen blir även de problemen mindre uttalade. En läkt slemhinna ger därför stora vinster både för såväl individen och dess anhöriga, som för samhället.

Ska man få bra behandlingsresultat är det också viktigt att patienten känner sig delaktig, och att man har en överenskommelse med patienten om vad behandlingsmålet är, betonar Stefan Lindgren.

– Det är inte alltid så att man kan få alla helt friska, men patienten ska kunna känna sig nöjd med situationen och ha sin bästa möjliga hälsa. Det ska inte finnas obesvarade frågor hos patienten, och målet ska alltid vara att bli inflammationsfri och få läkt slemhinna. Det är ett mål som i de allra flesta fall bör gå att uppnå, konstaterar han.

Nästa artikel