När handbollsspelaren Jenny Carlson var arton år diagnostiserades hon med den kroniska inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit. Efter att ha provat sig fram med olika läkemedel i flera års tid återstod bara ett alternativ för att kunna få en god livskvalitet: att genomföra en stomioperation. Jenny bestämde sig tidigt att inte låta stomipåsen begränsa hennes liv. Hon återupptog sin proffskarriär och har kontinuerligt fortsatt att utvecklas inom sporten hon brinner för.
Jag har spelat handboll så länge jag kan minnas. När jag hittade handbollen kände jag verkligen att jag hittat rätt, det här var något jag kunde utvecklas inom och bli riktigt bra på, säger Jenny Carlson, som är 26 år och har spelat handboll sedan hon var fem år. Hon kommer från en utpräglad idrottsfamilj där friidrott, fotboll och handboll tidigt var en självklar del av vardagen.
Diagnostiserades som 18-åring
Hennes sjukdomshistoria tog sin början i 17-årsåldern, då hon ofta kände sig trött, mådde illa och hade problem med magen. Det dröjde innan Jenny kontaktade en läkare, men när hon till slut gjorde det fick hon diagnosen ulcerös kolit. Det är en kronisk tarmsjukdom som innebär att man har en ständigt pågående inflammation i tjocktarmens och ändtarmens slemhinnor. Sjukdomen går ofta i skov, vilket innebär att den kan variera i intensitet över tiden.
–Min pappa har ulcerös kolit, vilket gjorde att jag inte var helt överraskad när jag fick diagnosen. Samtidigt ville jag inte riktigt ta till mig det läkarna sa när de började prata om möjligheten att genomgå en operation och få en stomipåse. Jag sköt de tankarna ifrån mig och valde i stället att testa olika läkemedel som skulle lindra symtomen, säger Jenny Carlson.
För Jennys del innebar livet med ulcerös kolit att hon ofta hade låga energinivåer, vilket gjorde att hon var tvungen att hushålla med energin inför exempelvis en match. Hon behövde också ha nära till en toalett eftersom det kunde bli många toalettbesök varje dag. Tillvaron styrdes till viss del av behovet av att alltid ha tillgång till en toalett, åtminstone under de perioder då hon hade stora skov. Jenny fortsatte att träna handboll även efter diagnosen, men eftersom det var svårt att tillgodogöra sig all näring i maten hon åt bidrog det till att hon inte kunde prestera på topp på träningarna och matcherna.
Tog sig målmedvetet tillbaka till handbollen
–Jag fick testa det ena läkemedlet efter det andra men biverkningarna var många och ibland relativt allvarliga. Jenny drabbades bland annat av bältros, njursten och blodpropp. Läkarna var tydliga med att en stomioperation var det bästa alternativet för mig. Även om tanken på en stomipåse inte kändes särskilt lockande så ville jag förstås förbättra min livskvalitet. Operationen, som gjordes 2018, var omfattande och det tog ett halvår innan jag kunde spela handboll igen, säger Jenny Carlson.
Hon var målmedveten och hade hela tiden siktet inställt på att återgå till handbollen. Även om tränare, lagkamrater och läkare tvivlat på att hon skulle kunna återvända till handbollen efter stomioperationen visade Jenny tidigt att hon hade en vilja av stål. Även om det tog tid att komma tillbaka visade det sig så här i efterhand vara helt rätt beslut.
Kroppen begränsar inte längre tillvaron
För tre år sedan flyttade Jenny Carlson till Danmark och inledde en elitkarriär i den danska handbollsligan. Våren 2021 nådde hon ett viktigt mål när hon blev uttagen till det svenska handbollslandslaget. Hon har valt att vara öppen med sin sjukdom och med det faktum att hon har en stomipåse och har bland annat ett Instagramkonto där hon delar med sig av bilder från sin vardag.
För mig känns det viktigt att inte låta vare sig min sjukdom eller min stomipåse begränsa mitt liv.
– Jag vill inspirera andra personer som gjort en stomioperation att våga följa sin dröm och att fokusera på det positiva med stomipåsen. För mig innebär den att jag kan leva ett helt normalt och aktivt liv. Tidigare var det min kropp som begränsade min tillvaro men så är det inte längre, vilket känns jättebra, säger Jenny Carlson.