Hem » Maghälsa » Hög livskvalitet med rätt stöd och kompetens efter stomioperationen
Sponsrad

Många tror att livet efter en stomioperation innebär att man inte längre kan äta som tidigare. Visserligen är en stomioperation en stor livsförändring såväl mentalt som fysiskt, men för individen innebär det ofta att man kan fortsätta leva ett aktivt liv med ungefär samma kostupplägg som tidigare. Direkt efter en stomioperation är det dock viktigt att ge kroppen tid att vänja sig vid den nya situationen. Det berättar Kristina Larsson, produktspecialist på M Care.

Kristina Larsson

Produktspecialist, M Care

Foto: Maja Rodman

Efter en stomioperation krävs en anpassningsperiod som kan ta alltifrån ett par månader till uppemot ett år. Kristina Larsson delar in anpassningsperioden i tre faser.

Ät i lugn och ro och tugga ordentligt


–I en första fas är tarmen svullen efter att en del av tarmsystemet opererats bort och ersatts med en stomi. Oavsett vilken typ av stomioperation man genomgått bör man satsa på att äta många små mål snarare än ett fåtal större måltider per dag. Tarmen behöver tid på sig att anpassa sig och återgå till sin normala funktion efter operationen, säger hon.

I den andra återhämtningsfasen, när du kommit hem från sjukhuset och har återgått till din vardag, gäller det att prova sig fram med olika typer av mat för att se vad magen tål. Stressa inte när du ska äta och satsa på att tugga maten ordentligt. Då blir det lättare för kroppen att tillgodogöra sig alla de näringsämnen du behöver.
–Alla magar är unika så vilken typ av livsmedel man bör undvika eller begränsa varierar mycket från person till person. Våga prova dig fram och räkna med att det kan ta lite tid att hitta ett kostupplägg som passar dig och din mage, säger Kristina Larsson.

I en tredje fas är många stomipatienter redo att återigen börja träna, gå ut och äta eller att umgås och äta tillsammans hemma hos släkt och vänner.

Stöd inför, under och efter stomioperationen


–Personer som har en stomi på tunntarmen har ofta lös avföring och behöver i allmänhet en stomipåse som de enkelt kan tömma, oavsett var de befinner sig. Personer som har en stomi på tjocktarmen har oftare fast avföring, de behöver en stomipåse som enkelt kan bytas ut en eller ett par gånger om dagen, säger Kristina Larsson.

Hennes råd till den som står inför en stomioperation är att äta och njuta av maten och att vid besvär kontakta en dietist eller en stomiterapeut.
–Det är fullt möjligt att leva ett liv med hög livskvalitet även efter en stomioperation. Det finns även mycket professionell hjälp för den som behöver stöd i de olika återhämtningsfaserna efter en stomioperation. Vi på M Care finns vid din sida hela vägen med produkter, kompetens och hjälpmedel inför, under och efter din stomioperation, säger Kristina Larsson.

Nästa artikel
Hem » Maghälsa » Hög livskvalitet med rätt stöd och kompetens efter stomioperationen
Sponsrad

Forskning har konstaterat ett tydligt samband mellan avvikelser i tarmfloran och olika typer av fysiska och psykiska sjukdomstillstånd. Bioteknikföretaget ImmuneBiotech har utvecklat en helt ny och unik probiotisk kategori: ImmuneBiotics™, produkter framforskade med farmaceutisk precision för att effektivt återställa samspelet mellan tarmfloran, immunsystemet och tarmens barriärfunktion.

Den första produkten i kategorin ImmuneBiotics™ heter GutMagnific® och består av vetenskapligt kombinerade mjölksyrabakterier som bland annat balanserar tarmfloran.Dr Shahram Lavasani, vd på ImmuneBiotech, berättar om kundernas reaktioner på GutMagnific®.

– Som forskare inom medicinsk inflammation är jag mycket stolt över att GutMagnific® är så uppskattad. 85 procent av våra kunder vill fortsätta använda GutMagnifc® och 87 procent kan rekommendera produkten till sina vänner.  

ImmuneBiotech har en stark vetenskaplig bas som vilar på mer än 20 års forskning inom immunologi, inflammation, tarmens funktion, mikrobiologi och bioteknologi och Shahram berättar att forskningen fortfarande är en mycket viktig del av ImmuneBiotech.

– Just nu fokuserar vi på de finala analyserna av en stor klinisk studie i samarbete med Karolinska Institutet. Vi utvärderar GutMagnifics® effekt vid Myalgisk Encefalomyelit (ME), även kallat post-viral trötthet eller Chronic Fatigue Syndrome (CFS). Ett tillstånd som även är associerat med postcovid. 

Ny internationell forskning uppskattar att 90% av alla sjukdomar, exempelvis matkänslighet, IBS, IBD, diabetes, fetma, allergi, astma, autoimmuna sjukdomar, autism, depression, multipel skleros (MS) och kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS), kan ha koppling till förändringar i tarmfloran. 

Tarmfloran har också visat sig ha betydelse för hur väl man klarar virusinfektioner. En livsstil med stress, antibiotikakurer och bristfälliga kostvanor främjar tillväxt av skadliga mikrober som får magens ekosystem att komma ur balans. Shahram förklarar att probiotiska kosttillskott kan tas i förebyggande syfte för att främja en god maghälsa genom att tillföra goda bakterier. 

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad mellan olika typer av probiotiska kosttillskott. GutMagnific® är resultatet av 20 års forskning inom immunologi, mikrobiologi och tarm-hjärna-axeln och innehåller fem probiotiska mjölksyrabakterier framtagna ur hälsosamma livsmedel. Det är unikt, effektivt och ger tydliga resultat. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en produkt som leder till så fina betyg som våra användare ger oss. 

För mer information, kundomdömen och shop, besök GutMagnific

Nästa artikel