Hem » Kvinnors Hälsa » Tio tecken som kan visa på PCOS
Sponsrad

Två av tio kvinnor lider av polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS – en obalans av hormoner från äggstockarna. Nu kan kvinnor som har symtom eller som har fått en diagnos känna sig hörda och hoppfulla. Hjälpen finns i Ovulais PCOS-app, ett digitalt hälsoprogram som stöttar och vägleder till bättre hälsa.  

Följande är tio vanliga tecken på PCOS: 

  1. Svårt att bli gravid 
  2. Svårt att hålla vikten 
  3. Sällan eller aldrig mens 
  4. Ökad hårväxt i ansiktet eller på bröstet 
  5. Många små äggblåsor på äggstockarna 
  6. Akne eller oljig hud 
  7. Håravfall  
  8. Nedstämdhet eller psykisk ohälsa  
  9. Minskad sexlust 
  10. Ökat manligt könshormon 

Du kan också ha PCOS utan att ha några märkbara symtom. Upplever du något av dessa tecken? Klicka nedan för att göra Ovualis självskattningstest och få vägledning för vad du kan göra härnäst. 

Därför är det viktigt att känna till PCOS 

PCOS är ett vanligt hälsotillstånd som drabbar 10–20 procent av kvinnor i fertil ålder, men 70 procent förblir odiagnostiserade. Det är inte känt vad den exakta orsaken till PCOS är, men studier visar att det finns en viss ärftlighet. Symtomen är vanligen relaterade till höga nivåer av manligt hormon, så kallade androgener, och insulinresistens som innebär att cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt. För mycket androgener kan leda till polycystiska äggstockar, menstruationsstörningar, ökad hårväxt och akne. Insulinresistens i sin tur har ett nära samband med bukfetma och ökar risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kvinnor med PCOS har också en ökad risk för psykisk ohälsa som oro och depression. Men det finns hjälp att få. 

Så tar du hand om din PCOS 

Forskning har visat att livsstilsförändringar kan förbättra den hormonella balansen, vilket kan främja mer regelbundna menstruationscykler, öka chanserna att bli gravid och minska risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Men många upplever att det är svårt att veta var man ska börja och hur man ska implementera dessa livsstilsförändringar på egen hand. Därför har Ovulai tillsammans med experter och en PCOS-community skapat en app med evidensbaserad kunskap som erbjuder ett helhetsstöd med digitala program för kost, träning och mental hälsa. Ladda ner Ovulais PCOS-app idag och få hjälp att ta kontroll över din hälsa.  

Bli en del av en större PCOS-community på Instagram för att få stöd och gemenskap med andra i samma situation och var med och vidareutveckla framtidens PCOS-lösning. 

Nästa artikel