Hem » Kvinnors Hälsa » Svårt för kvinnor att hitta rätt psykolog i terapidjungeln
Sponsrad

Det är inte lätt att hitta rätt psykolog. Många undrar var ska man leta, och vad ska man leta efter. Vanliga sätt att hitta en psykolog är via vårdcentralen, genom rekommendationer eller att söka på nätet. Inget av dessa sätt garanterar däremot att det blir rätt matchning för individen. 

Kvinnor som vill träffa en psykolog menar på att man måste ”dejta runt i terapidjungeln” innan man hittar rätt. Enligt studier, så stämmer bilden överens med dessa erfarenheter: det tar mellan 3 till 5 försök innan man hittar rätt psykolog, och 50% av alla som börjar gå i samtalsterapi hoppar av innan tredje sessionen1 – detta oftast på grund utav att klienten inte anser att psykologen är rätt för henne. Genom att ta individens unika behov och preferenser i beaktning kan man däremot vända på dessa dystra siffror. 

Meela, en terapitjänst mellan kvinnor och psykologer, använder sig av en forskningsbaserad matchningsalgoritm som tar hänsyn till 43 kliniska datapunkter för att beräkna vilken psykolog och terapimetod som passar individen bäst. Genom att fylla i ett digitalt formulär som täcker frågor så som hur man föredrar sin psykolog att vara i beaktning till exempelvis kön, ålder och sexuell läggning, samt hur man föredrar sin terapi, så matchas man mot ett psykolognätverk och får sina topp fyra bästa matchningar. Och matchningen funkar, idag är det enbart 2.2% som hoppar av eller byter psykolog efter att ha blivit matchade genom Meela. 

Natali Suo
Medgrundare Meela
Foto: Privat

Problemet att hitta rätt psykolog är något Meelas medgrundare Natali Suo personligen har stött på. Som tjugofemåring gick hon in i väggen som resulterade i att hon blev sjukskriven i över ett år. Vårdcentralen var överbelastad och Natali fick vänta över åtta månader innan hon fick träffa en psykolog – som hon tyvärr inte alls klickade med. Hon letade efter privat terapi och märkte snabbt att det är svårare än vad hon trott. Efter sex månader och fyra misslyckade försök med olika psykologer hittade Natali äntligen en psykolog som hon kände sig verkligt hörd och sedd av. Livet förändrades från den punkten. 

–Att gå i terapi har bokstavligt talat räddat livet på mig. Men det var inte förrän jag hamnade hos rätt person som jag insåg vilken otrolig hjälp det faktiskt är. Idag, sex år senare, har hon vänt problemet till en lösning: På Meela sänker vi trösklarna för att hitta den rätta hjälpen, så kvinnor slipper den förvirring och hopplöshet som jag kände, berättar Natali. 

Meela har idag över 300 legitimerade psykologer och psykoterapeuter kopplade till sin plattform. Tillsammans talar de 22 språk och täcker över hundra typer av terapi – allt från psykodynamisk terapi och kognitiv beteendeterapi, till traumaterapi och klinisk hypnos. Terapeuterna har utöver kunskap om vanliga psykiska problem, även specialisering av ett eller flera kvinnospecifika områden såsom exempelvis förlossningsdepression, klimakteriet och PMS. 

–Vi är alla unika och har olika behov – det finns inte en one-size-fits-all inom psykoterapi. Därför måste även utbudet vara brett, så vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Natali. 

Källa1

1.health.harvard.edu/newsletter_article/dropping-out-of-psychotherapy)

Nästa artikel