Hem » Kvinnors Hälsa » Sluta ta skit från din partner! 
Kvinnors Hälsa

Sluta ta skit från din partner! 

Foto: Unsplash

Att lämna ett hotfullt och våldsamt parförhållande kan låta enkelt. Det är väl bara att lämna? Sällan är det dock så enkelt och det finns en mängd orsaker som ligger bakom.

Magnus von Campenhausen möter i sitt jobb regelbundet kvinnor som lever med en man med aggressivitetsproblem, och ser många likheter mellan de annars olika fallen. Ofta har den osunda relationen normaliserats för båda inblandade, och kvinnan förklarar dessutom mannens våld genom sitt eget beteende.

Många kvinnor i våldsamma relationer slutar att ta hand om sig själva

– Många kvinnor i våldsamma relationer slutar att ta hand om sig själva; de får både lågt självförtroende och låg självkänsla, och känner stor skuld, säger Magnus von Campenhausen, legitimerad psykolog på Manscentrum.  

Stärka självkänslan igen

Även depression är vanligt och att bryta sig loss kräver därför stöd från omgivning såväl som andra samhällsinstanser. Till de kvinnor som lever i en våldsam relation har Magnus von Campenhausen ett budskap:

Ansvaret för våldet ligger till 100 procent på den som utövar det.

– Ansvaret för våldet ligger till 100 procent på den som utövar det. Du kan inte ta på dig det utan ska ta hand om dig själv så gott du kan. Ditt fokus ska ligga på dig och ditt välmående, utan kompromisser. Sluta ta skit från din partner, ingen tjänar på att du gör något annat.

Nästa artikel