Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Obehag från ögonen vanligt problem – speciellt bland kvinnor
Sponsrad

Kliar, svider, rinner eller skaver dina ögon? I så fall är du inte ensam; torra ögon är ett vanligt problem och värst drabbade är kvinnor.

Symtomen vid torra ögon kan variera mycket i sin karaktär. Det kan ibland vara svårt att förstå att det är just torra ögon man drabbats av. Obehagskänsla i ögonen, med eller utan synpåverkan, kan bero på att ögat är torrt. I klimakteriet upplever många kvinnor torra slemhinnor och torrhet i ögonen. Detta kan kopplas samman med att ögonen kan påverkas av den lägre östrogennivån.

Livsstil och sjukdomar orsak bakom

I vissa fall förstärks problemet med torra ögon av mycket tid framför datorn. Normalt blinkar vi cirka 20 gånger per minut, men framför datorn blir det ofta bara en fjärdedel så mycket. Även torr luft och användande av kontaktlinser är vanliga bakgrundsorsaker.

 Torra ögon kan dock vara ett tecken på sjukdom som man behöver behandla.

– Majoriteten av de drabbade med torra ögon är kvinnor som genomgår hormonella förändringar i samband med menopaus. 

Viktigt att ta besvären på allvar

Ögat är som en egen liten atmosfär, beskriver Fredrik Källmark, Medicine doktor, leg. optiker och klinikchef på Källmarkskliniken. Ytan på ögat är täckt av en tunn film av tårvätska, som kallas för tårfilm. Tårarna innehåller vatten, fett och slem som produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. Om man rubbar tårproduktionen, fettproduktionen eller slembildningen kan det i längden leda till infektion och sår på hornhinnan, besvär som obehandlade kan leda till kroniska besvär. 

Fredrik Källmark
Medicine doktor, leg. optiker & klinikchef på Källmarkskliniken.
Foto: Källmarkskliniken

Därför är det viktigt att ta besvären på allvar! Sverige är det enda landet i Europa som inte klassar torra ögon som en sjukdom, men det är just vad det är. Samtidigt kan man bli helt besvärsfri om man inleder behandling tidigt, säger Fredrik Källmark. 

För många drabbade kan ögondroppar med skyddande och återfuktande effekt, lindra besvär. Behandlingen är sällan en quick fix och beror på individ och övrig sjukdomsbild men besvären avtar oftast redan första månaden för att vara helt borta efter 6 månader till ett år. 

Sök hjälp!

Om man börjar får besvär är Fredrik Källmarks råd att börja med egenbehandling.

– Prova att använda ögondroppar för torra ögon samt rengöra ögonen varje dag med ögonservetter. Du kan köpa de här produkterna receptfritt på apoteken.  Massera även ögonen, utanpå ögonlocken, efter att ha använt en värmemask. Om du inte märkt någon förbättring på tre, fyra veckor: sök hjälp. Det är särskilt viktigt om du har stora besvär och är inflammerad, avslutar Fredrik Källmark.

Next article