Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Möt dina olika behov i klimakteriet med rätt kosttillskott
Sponsrad

Under klimakteriet, när hormonella svängningar och minskade östrogennivåer påverkar kvinnors kroppar, är det många som känner av tecken på klimakteriet. Dessa förändringar, tillsammans med den naturliga åldrandeprocessen, leder till klimakteriebesvär. Att ha en djupare insikt om vad som händer och varför är det första och sannolikt viktigaste steget att ta. 

Alla kvinnor kommer förr eller senare in i klimakteriet, men ingen kvinna är den andra lik och alla kvinnor genomgår inte samma resa eller upplever exakt samma besvär. Trots att situationen kan skilja sig åt så vet vi att 97% av alla kvinnor kommer att uppleva något besvär under klimakteriet. 

Vilka är de vanligaste klimakteriebesvären? 

Här följer sex vanliga besvär som du kan uppleva under klimakteriet. 

1. Värmevallningar – Innebär plötslig spridning av värme från överkroppen. Detta är det vanligaste symtomet och något som 86% av alla kvinnor i klimakteriet upplever.

2. Sömnproblem – 70% av alla kvinnor sover sämre i klimakteriet. 

3. Humörsvängningar – Både under förklimakteriet och klimakteriet ökar risken för nedstämdhet. 

4. Trötthet och minskad energi – Över 70% upplever trötthet i klimakteriet.

5. Minskad sexlust – Orsakas bland annat av vaginal torrhet. 

6. Ökad risk för benskörhet – orsakas av förlust av benmassa. Vissa kvinnor förlorar upp till 5% av sin benmassa per år under klimakteriet. 

Det finns ett generellt kunskapsglapp när det gäller klimakterierelaterade besvär. Drygt 4/10 kvinnor har inte förstått att klimakteriet är orsak till vissa av de besvär man upplevt. Detta visar en ny stor undersökning från Mbrace och Kantar SIFO. Både kvinnor och män behöver få mer kunskap om att varje resa genom klimakteriet är unik; att man kan ha olika många och olika typer av besvär och att även upplevelsen kan variera. Inget av de ovan nämnda exemplen är ”onormalt” utan naturliga processer när våra kroppar förändras, och med dessa förändringar ändras även vårt unika näringsbehov– därför är det viktigt att hitta individanpassade lösningar. 

Få i dig rätt näring i klimakteriet

Vad ska man äta under klimakteriet för att fylla näringsbehovet? En bra och balanserad kost är viktigt genom hela livet och påverkar många delar av vårt mående med inverkan på livskvalitén.  Vår aptit kan förändras i samband med de hormonella svängningarna som uppstår, samtidigt sker förändringar i förmågan att absorbera vissa vitaminer i takt med att vi blir äldre. För att kompensera för dessa förändringar kan kosttillskott under klimakteriet vara ett användbart komplement till en allsidig och varierad kost. Näringsämnen som blir extra viktiga att få i sig är bl.a. kalcium, vitamin D och B-vitaminer.

Kosttillskott innan, under och efter klimakteriet

Mbrace är en ny och unik serie kosttillskott som utvecklats för kvinnors olika behov underklimakteriet. Varje produkt är framtagen för att möta några av de tuffaste besvären kvinnor upplever under klimakteriet, såsom värmevallningar, svårt att sova eller känsla av utmattning. För en individanpassad lösning för varje kvinna!

Alla produkter i Mbrace™-serien går att mixas och matchas med varandra utan att nivåer för ingående vitaminer och mineraler överskrids. Både innehåll och halter är noga utvalda och baseras på vetenskapliga studier. Du hittar Mbrace på apotek och i hälsokost, både online och i butik.

Kom ihåg; klimakteriet är en naturlig fas i livet. Genom att ta hand om dig själv kan du få en så bra resa som möjligt genom klimakteriet.

Next article