Hem » Kvinnors Hälsa » Livet slutar inte med klimakteriet
Kvinnors Hälsa

Livet slutar inte med klimakteriet

Foto: Shutterstock

”Nej, jag är inte där än”…
Så lät det från flera av mina väninnor när jag försökte tala om klimakteriet. Jag hade precis fått min första vallning som en tidig 50-årspresent och polletten föll ner. 

När fertiliteten sjunker påverkar det oss fysiskt och psykiskt. Du kanske har kunnat köra på som en super-woman, plötsligt säger det stopp. Du blir trött, energilös och vill bara checka ut. Det som brukade vara roligt känns som en belastning. Du sitter och stirrar på skrivbordet och kan inte för ditt liv minnas vad det var du höll på med eller skulle göra. Den löprunda som tidigare gett energi, tar energi och du har en molande känsla av att något är fel.  

Under flera år hade jag haft symptom på att klimakteriet hade startat, men hade ingen aning om att den där gnagande känslan av oro och irritation i kombination med vakna, svettiga timmar på nätterna, humörsvängningar och kilon som smög sig på, är klassiska och tydliga tecken på att hormonerna sviktar.  

Åsa Melin

Klimakteriepodden

Foto: Elin Emanuelsson

Innan blödningsmönstret ändras brukar ett antal klimakteriesymptom dyka upp i det som vi ofta kallar förklimakteriet och läkarna benämner som pre- och perimenopaus. Symptomen varierar stort från kvinna till kvinna. Det är vanligt att pms symptom förvärras och mensdagarna förlängs och blödningarna blir rikligare, innan de glesas ut för att helt sluta, vilket i snitt inträffar vid 52 års ålder. Ungefär 75% av alla kvinnor upplever att klimakteriesymptomen påverkar livskvaliteten, många så pass mycket att man, behöver medicinsk hjälp med stöttande hormoner. 

Hade jag bara vetat hur viktigt det är att börja syna livsstilen så hade jag dragit ner på tempot, vårdat sömnen och ändrat mina prioriteringar tidigare. Men jag blev snarast förbannad! Varför har ingen sagt något, varför kan jag så lite, vad gör jag nu för att bli av med det här eländet? Så startade jag Klimakteriepodden som kommit att bli en kunskapsbank.  

Tyvärr är det inte bara vi kvinnor som många gånger är pinsamt okunniga om klimakteriets uttryck, även vården är farligt okunnig. Det kan därför vara en utmaning att få rätt råd och hjälp. Det börjar bli bättre och om fler talar om klimakteriet och vågar öppna upp för konstruktiva diskussioner tvingas snart alla hänga med.  

Nu vid 56 har jag hittat en ny version av mig själv som är starkare, klokare och mer balanserad. För de värsta symptomen lägger sig och går över. Med kunskap och rätt verktyg kan man få tillbaka energi, livslust och må bättre än någonsin.  

TIPS

  • Ta tag i vardagsstressen.
  • Prioritera sömn och återhämtning.  
  • Att träna och få regelbunden pulsökning är viktigt men är kroppen stressad fokusera på avslappning och mjukare, lugn rörelse. 
  • Ät bra, varierad och sund riktig mat. Undvik socker, snabba kolhydrater och låt inte vinet bli vardagsdryck.  
  • Var inte rädd för att diskutera för- och nackdelar med hormontillskott med en kunnig och uppdaterad vårdperson.

Vill du veta mer? 

I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet. Se www.klimakteriepodden.se
och www.womni.se.  

Menopaus inträffar i snitt vid 52 år ålder och infaller 12 månader efter sista mens. Symptomen varierar stort och pågår i 7–10 år. 

Nästa artikel