Hem » Kvinnors Hälsa » Klimakteriebesvär kan vara jobbiga men det finns hjälp att få
Intimhälsa

Klimakteriebesvär kan vara jobbiga men det finns hjälp att få

Klimakteriebesvär
Klimakteriebesvär
Foto: Shutterstock

Klimakteriet består av olika faser som ibland går in i varandra. Definitionen av klimakteriet är att äggstockarnas östrogenproduktion successivt avtar. Det är en process som kan pågå i uppemot tio år. Det första symtomet är ofta oregelbunden mens. När östrogenproduktionen minskat så mycket att mensen helt upphör kallas det för menopaus.

I samband med menopausen är det vanligt med vallningar och svettningar som ofta förekommer nattetid. Det kan störa nattsömnen och ha en negativ inverkan på kvinnors livskvalitet.  Perioden med vallningar och svettningar pågår i genomsnitt i fem till sex år. Samtidigt fortsätter östrogenproduktionen att minska ytterligare, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet samt överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Angelica Lindén Hirschberg

Professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet samt överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset

Foto: Sofia Nahringbauer

Torra slemhinnor vanligt

– Därefter inleds klimakteriets sista fas då östrogenproduktionen har minskat så mycket att många kvinnor får torra och sköra slemhinnor och lättare får urinvägsinfektioner. Drygt 75 procent av alla kvinnor får någon typ av symtom i samband med klimakteriet medan 25 procent inte har några symtom alls. Mitt råd till kvinnor som lider av klimakteriebesvär är att söka hjälp hos en gynekolog i första hand och en allmänläkare i andra hand. Det finns effektiva läkemedel som bidrar till att lindra besvären och öka livskvaliteten i övergångsåldern, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Sök hjälp vid tidigt klimakterium

Somliga kvinnor kommer in i klimakteriet tidigt, redan i 30- eller 40-årsåldern. Kvinnor som hamnat i ett tidigt klimakterium bör alltid utredas av en gynekolog eftersom det obehandlat kan leda till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, skelettförkalkning och demens. Behandlingen består ofta av ett hormonläkemedel som återställer kroppens hormonbalans.

– Även om klimakteriet kan upplevas som en jobbig period så ska man komma ihåg att det går över så småningom. De flesta kvinnor lever en tredjedel av sina liv efter övergångsåldern, säger Angelica Linden Hirschberg.

Nästa artikel