Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Här är behandlingen som hjälper många barnlösa ensamstående och par
Kvinnokroppen

Här är behandlingen som hjälper många barnlösa ensamstående och par

Emma Karling Widsell och Carolina Tristen. Foto: Anneli Nygårds.

Mellan tio och femton procent av alla par i Sverige riskerar att bli barnlösa. För många kan en så kallad IVF-behandling vara ett sätt att öka chansen att få barn, och varje år genomförs runt 1 000 behandlingar i Sverige.  Att genomgå en IVF-behandling kan vara mentalt påfrestande, men de flesta som genomgår en eller flera behandlingar får sitt efterlängtade barn.

För sex år sedan startade fertilitetsläkaren Carolina Tristen och barnmorskan Emma Karling Widsell IVF-podden, en podcast som tar upp allt som kan vara värt att veta om kvinnors fertilitet, barnlöshet och IVF-behandlingar som så småningom leder till att de allra flesta till slut kan bli föräldrar. I sina arbeten har Emma och Carolina märkt att det råder bristande kunskap om fertilitet och hur den förändras hos kvinnor med åldern

Börja fundera på barn i tid

– Många kvinnor tänker att de ska vara färdigutbildade, ha fått ordentlig fart på sin karriär och ha köpt en lägenhet innan de skaffar barn. Det leder ofta till att man börjar fundera på att skaffa barn när man blivit lite äldre, vilket inte är optimalt utifrån ett fertilitetsperspektiv. För många kommer det som en chock hur mycket svårare det kan vara att bli gravid jämfört med när man var ung, säger Emma Karling Widsell.

En viktig faktor i sammanhanget är att som kvinna ha grundläggande koll på hur den egna fertiliteten fungerar och vad som kan påverka den. Ju yngre en kvinna är, desto bättre kvalitet har generellt sett hennes ägg. När det gäller IVF-behandling får kvinnan inte ha fyllt fyrtio år om behandlingen ska kunna finansieras av landstinget. Kvinnor över fyrtio hänvisas istället till privatfinansierad behandling.

– Vi vill därför uppmana kvinnor att våga tänka tanken att man faktiskt kan skaffa barn innan man är färdigutbildad, har råd att köpa sitt drömboende eller har kommit precis dit man vill i sitt jobb. Åldersfaktorn är den största anledningen till att antalet fertilitetsbehandlingar har ökat på senare år. Par som lever i en stabil relation och vet att de vill skaffa barn gör därför klokt att börja försöka i tid, säger Carolina Tristen.

Ett alternativ som blivit vanligare på senare år är att frysa sina ägg. Carolina Tristen påpekar dock att det inte finns några garantier för att den som väljer att frysa ner sina ägg faktiskt blir gravid i framtiden. Att frysa ner ägg är dessutom relativt kostsamt och därmed inte tillgängligt för alla.

Inget garanterat resultat

– Många tror att en IVF-behandling är en slags garanti om man inte lyckas få barn på egen hand, men många faktorer påverkar utfallet av en IVF-behandling. Det finns inga garantier för att man faktiskt blir gravid, även om merparten av dem som genomgår behandling till slut lyckas skaffa barn, säger Emma Karling Widsell.

En IVF-behandling inleds med att man med hjälp av hormonsprutor stimulerar kvinnans äggstockar så att fler ägg växer till den månaden. När det finns tillräckligt många äggblåsor av lagom storlek får kvinnan ta en ägglossningsspruta som gör att äggen mognar och sedan lossnar lätt vid ägguttaget. Därefter genomförs ett ägguttag. I nästa steg befruktas äggen med spermier i ett laboratorium. Om befruktningen är framgångsrik resulterar det i ett eller flera embryon. Två till fem dagar efter ägguttaget återförs ett embryo till kvinnans livmoder.

Förbättrade möjligheter för ensamstående

Om IVF-behandlingen inte resulterat i en graviditet så kan antingen en ny stimulering göras eller så kan ett fryst embryo användas om något sådan finns efter första behandlingen. I de fall då behandlingen finansieras av landstinget får man tillgång till tre försök.

– Många kvinnor upplever hormonella effekter av behandlingen, exempelvis trötthet, flytningar, ömhet i brösten eller huvudvärk. Samtidigt är den mentala biten ofta tuffast i samband med en IVF-behandling. Osäkerheten kring utifall behandlingen ska resultera i en graviditet kan vara påfrestande, säger Emma Karling Widsell.

Next article