Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Forskningsstudien Mom2B upptäcker risk för förlossningsdepression genom en mobilapp
Sponsrad

Att vara gravid, föda ett barn och bli en mamma är en av de mest glädjefyllda och mäktigaste upplevelserna många kvinnor är med om i sina liv. Tyvärr är det så många som var tionde mamma som upplever barnafödandet på ett helt motsatt sätt, och bara en av tre av dessa kvinnor fångas upp och erbjuds hjälp.

Så ska det inte behöva vara och därför har ett forskarteam vid Uppsala universitet, lett av prof. Alkistis Skalkidou, startat en studie för att kunna hitta fler kvinnor med hög risk att utveckla en depression under graviditet eller efter förlossningen; något som är mycket viktigt eftersom det finns bra hjälp att få. 

Alkistis Skalkidou

Professor & ansvarig för Mom2B-studien

Foto: Privat

Tidigare studier har visat att information om hur mycket en person rör på sig och hur aktiv personen är på sociala medier kunnat förutsäga psykiskt mående. Detta har dock inte studerats hos gravida kvinnor eller nyblivna mammor.

I projektet används mobilappen Mom2B som gravida och nyförlösta kan ladda ner och använda, dels som vanlig gravidapp, dels för att besvara frågor om sitt mående och bidra med information om t.ex. hur mycket de rör på sig, är aktiva på sociala medier eller använder sina telefoner. De kan också spela in korta texter som används för att studera hur deras röstlägen förändras. Sedan 2019 har fler än 8000 kvinnor laddat ned Mom2B appen och preliminära analyser visar lovande resultat.

INFO

Om du är 18 år eller äldre, gravid eller har fött barn för inte mer än tre månader sen, och har en egen smartphone, kan du också vara med i Mom2B-studien.

Ladda ner Mom2B appen på App Store eller Google Play.

Next article