Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » ”Det var som att dra ned rullgardinen”
Sponsrad

I slutet av 2017 fick Lena Wäppling ett samtal som förändrade hennes liv för alltid. Drygt fem år senare har hon överlevt äggstockscancer – och hjälper andra kvinnor som drabbats. ”Vi fokuserar på tidig upptäckt, så att mer resurser läggs på att upptäcka äggstockscancer tidigare”, berättar Lena. 

Det började som en hosta som vägrade ge sig. Lena Wäppling hade varit på vårdcentralen och skulle tillbaka för ett uppföljningsbesök. Det var när vårdcentralen ringde några timmar innan besöket som hon förstod att det var betydligt allvarligare än bara hosta. 

– De sade: ”Lena, du bör ta med dig din man till dagens besök”, berättar Lena. 

På vårdcentralen fick hon veta att de hittat cancerceller, vilket senare visade sig vara äggstockscancer. Tumören var stor som en knytnäve. 

– Det var svårt att ta in. Cancer? Jag sökte ju för hosta. Min första tanke var att de måste ha tagit fel. 

”Jobbigaste samtalen jag någonsin haft” 

Nästa steg var att informera sina två döttrar. 

– Det är de jobbigaste samtalen jag någonsin haft. För dem var cancer lika med döden, säger Lena. 

Beskedet blev början på en lång och tuff resa, med operation och cellgiftsbehandlingar. 

– Det var som att dra ned rullgardinen. Jag skulle fylla 50, hade ett jobb, reste mycket i världen. Från det aktiva livet gick jag till att vara dödligt sjuk, till att bara vara hemma, berättar Lena. 

Lena Wäppling
Foto: Privat

Fann stöd hos andra patienter 

Förutom supporten från familj och vänner fann Lena stöd i patientföreningen Nätverket mot gynekologisk cancer. 

– De har en Facebookgrupp där man kan ställa frågor och dela med sig av sin historia. Det var väldigt skönt att ha kvinnor som gått igenom liknande saker att ställa de här frågorna till, berättar Lena. 

Hon nöjde sig dock inte med att bekämpa sin egen cancer, utan bestämde sig för att ingen kvinna ska behöva drabbas av det hon genomlidit. Därför startade hon Lena Wäpplings Stiftelse, som samlar in pengar till forskningsprojekt. 

– Vi fokuserar på tidig upptäckt, så att mer resurser läggs på att upptäcka äggstockscancer tidigare. Det vi drömmer om är att det ska finnas ett sätt att screena för äggstockscancer, på samma sätt som det finns mammografi för bröstcancer eller PSA-test för prostatacancer. 

Dödligheten minskar inte 

Hon lyfter särskilt fram den höga dödligheten. 

– Tittar man totalt bland dem som drabbas så är det färre än 50 procent av patienterna med äggstockscancer som lever efter fem år, och dödligheten har länge legat kvar på samma nivå, säger Lena. 

Hon vill se en utveckling likt den inom bröstcancer, där dödligheten minskat.  

– Våra kolleger inom bröstcancer har gjort ett fantastiskt jobb, fått stor uppmärksamhet, och dödligheten har också gått ned för bröstcancer för att man har kunnat lägga mer resurser på forskning, säger Wäppling. 

I dag är det drygt fem år sedan Lena fick diagnosen. Om inget händer blir hon inom kort friskförklarad. 

– Jag mår bra i dag och har inte behövt någon ytterligare behandling sedan operation med efterföljande cellgiftsbehandlingar. Jag har haft en enorm tur att cancern inte kommit tillbaka, säger hon.  

SE-13235-03-2023-ONC

Next article