Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Att ha koll på sin privatekonomi är frigörande
Kvinnors Hälsa

Att ha koll på sin privatekonomi är frigörande

Johanna Kull arbetar som sparekonom på Avanza, och är väldigt mån över att kvinnor tar kontroll över sitt sparande. Foto: Karl Gabor

Det finns all anledning att bry sig om sina pengar och sitt sparande. För kvinnor är just sparandet extra viktigt. För vi tjänar i regel mindre än män och vår pension uppgår i genomsnitt till knappa 70 procent av männens.

”Hoppa där, inte där”, säger min franska guide på sin knackiga engelska samtidigt som han med händerna försöker visa vad konsekvensen blir om jag landar fel. En inte helt trevlig bild så det är på extremt darriga ben jag balanserar ut på den hala trädgrenen som svävar tre meter över forsen. Utrymmet jag har att landa på är ungefär en kvadrat med måtten en gånger en meter. Resten av forsen är full av mer eller mindre kantiga stenar. Ändå gör jag det. Hoppar alltså.

Jag har ju ändå flytväst på mig och en utbildad guide som säger åt mig vad jag ska göra. Jag har skydd helt enkelt och har man det, då vågar man ta steget och göra det man drömmer om. Hur läskigt det än är innan. 

Våga lämna jobbet du inte trivs med

Flytvästen och guiden utgörs i verkliga världen, utanför semesterbubblan, av ett eget sparande och egna pengar. Det gör det möjligt att lämna ett jobb du inte trivs med, säga hej då till en partner du inte längre mår bra av eller helt enkelt bara ge dig själv en pension som går att leva och inte bara överleva – på.

Spara rätt – det är inte svårt

Tyvärr har många kvinnor lågt självförtroende när det kommer till sparande. Helt i onödan. För att spara rätt är inte svårt, det handlar framför allt om att hitta rätt balans mellan börs- och räntesparande. Problemet för oss kvinnor är att vi ofta är lite för räntetunga och har för stor del av vårt sparande placerat på sparkonto eller i räntefonder. Det ger stabilitet, men kostar i form av utebliven tillväxt.

Kvinna som hoppar med flytväst
Våga ta klivet ut, en ekonomisk flytväst är det enda du behöver. Foto: Unsplash

article-main-image-teaser { border-color: #5bc4bf;}

Långsiktigt sparade = frihet

Visst finns det sparpotter där stabilitet är viktigast. Vår buffert till exempel. Samt pengarna vi snart ska använda. Då har vi inte tiden på vår sida och börsen blir för riskfylld. Men om bufferten står för trygghet, står vårt långsiktiga sparande för frihet. Det är de här pengarna som möjliggör dina drömmar. Här har du tiden på din sida och du behöver inte bry dig om börsens tillfälliga svängningar. För börsen svänger, men över tid är aktier/aktiefonder det tillgångsslag som gett absolut bäst avkastning.

Se den stabila ekonomin som en flytväst

Att sätta ihop ett långsiktigt och vasst sparande är inte svårt. Med ett investeringssparkonto och ett par billiga indexfonder kommer du långt. Ha gärna en globalfond i botten. Det är den bredaste som finns och ger del i hela världens ekonomi. Exakt vad sådant sparande ger, det kan vi såklart inte veta på förhand.

”1,2 miljoner på 30 år. En ganska skön flytväst att ha.”

Men med en snittavkastning på sju procent, vilket är helt rimligt i ett historiskt perspektiv, växer ett månadssparande på 1 000 kronor till 172 000 på tio år. 1,2 miljoner på 30. En ganska skön flytväst att ha när det blåser upp till storm. Eller när du bara vill ta steget och uppfylla dina drömmar.

Next article