Hem » Diabetes » Vi vill lyfta upp ljuset och möjligheterna mitt i allvaret
Diabetes

Vi vill lyfta upp ljuset och möjligheterna mitt i allvaret

Helena Kolvik, Generalsekreterare Beat Diabetes. Foto: FOTO: Erika Weiland Fotograf,Apelöga AB

Programmet ’Beat Diabetes – Kampen för livet’ ska sätta ljuset på diabetes som folksjukdom. Stiftelsen BEAT Diabetes är initiativtagare. Det är dags att bryta stigmat och höja kunskapen. 

– Livet är absolut inte över för att du har fått någon typ av diabetes. Det säger Helena Kolvik, Generalsekreterare för Stiftelsen BEAT Diabetes.

Hon vet vad hon pratar om. Hennes tonåriga dotter lever idag med diabetes typ 1 och även om det alltid finns en viss oro hos Helena kan hon också se hur hennes dotter lever ett härligt liv, med dansträningar och kompisar.

Okunskapen kring alla typer av diabetes är generellt fortfarande stor i samhället; de allra flesta lär sig om sjukdomen först om man själv eller någon i ens närhet drabbas. Så var det för Helena Kolvik och hennes man innan deras dotter drabbades. Det finns många fördomar om vem som kan bli sjuk och hur man drabbas.

Diabetes handlar om betydligt mycket mer än  blodsocker och blodsockerfall som många tror; diabetes kan på sikt ge komplikationer på flera organ i kroppen om man inte sköter sin sjukdom, säger Helena Kolvik.

En kamp för och emot diabetes

Men. Livet behöver alltså inte vara över vid en diabetesdiagnos. Det här vill Helena Kolvik och stiftelsen sätta mer fokus på. Det går att leva ett bra och aktivt liv med diabetes, inte trots. Den 14 november i år sänds programmet Beat Diabetes – kampen för livet, ett program där lag från samtliga skandinaviska länder tävlar mot varandra i frågor och utmaningar kopplat till sjukdomarna. Diabetes är ett samlingsnamn för två olika sjukdomar – diabetes typ 1 och diabetes typ 2.

– Istället för en gala som fokuserar främst på allvaret vill vi med programmet lyfta fram ljuset och möjligheterna. Problemen och utmaningarna med sjukdomarna finns där ändå, och de kommer vi såklart också att belysa.

Genom programmet ger vi människor chansen att lära sig något om diabetes. Det är genom ökad kunskap som vi faktiskt kan bryta stigmat.

Helena Kolvik

Lagen består av olika kända personer från respektive land. En av de svenska deltagarna i är Ellen Bergström, känd influencer och skådespelare.

– Jag har förstått att många skäms över sin diabetes, vilket i grunden handlar om okunskap hos oss som inte har någon av sjukdomarna. Om jag kan bidra till att bryta stigmat finns det inget att tveka över. Ingen ska behöva må dåligt över sin sjukdom, säger hon på frågan varför hon tackade ja.

Ellen Bergström

Influencer och skådespelare.

Foto: Jessica Segerberg

Vill lära sig mer

Precis som allmänheten i stort vet hon egentligen ganska lite om diabetes.

I takt med att man blir äldre börjar man ju också inse att ingen är odödlig och att jag själv kan drabbas, men också att jag faktiskt kan behöva hjälpa någon annan som till exempel hamnar i insulinkoma.

Hon ser fram emot själva tävlingsmomentet och tror att det kommer att bli rolig underhållning för den som tittar.

– Upplägget påminner om ett annat tävlingsprogram som jag medverkat i och som är ett av de roligaste jag vet. Vissa moment har vi redan spelat in men än så länge vet jag inget om vilka vi tävlar mot, säger Ellen Bergström.

I samband med programmet kommer också insamling att ske till gagn för diabetesforskning. Stiftelsen verkar utifrån tre perspektiv: hälsotech, hälsosam livsstil samt inkludering och välmående.

Vårt arbete bygger på att få fler aktörer att samarbeta för att driva diabetesfrågan framåt. Bara under de senaste tio åren har utvecklingen gått i en rasande fart. Med ytterligare forskning och utveckling kan vi nå ännu längre. Genom programmet kan vi se till att stödja forskningen samtidigt som vi också sätter ljus på de som lever med diabetes idag, säger Helena Kolvik.

OM BEAT DIABETES FOUNDATION

  • BEAT Diabetes Foundation grundades i början av 2020 av mediabolaget NENT Group efter att bolaget under tre år lett den framgångsrika Diabetesgalan. Under tre år samlade eventet in över 20 miljoner kronor till diabetesforskning.
  • NENT Group står med som medfinansiär men Stiftelsen BEAT Diabetes är numera en oberoende organisation med Länsstyrelsen som tillsynsorganisation.
Nästa artikel